Nedelja 28.05.2017.
09:11
aljazeera.net, Vestionline

"Saudijska Arabija je američka krava muzara"

EPA/
Donald Tramp i saudijski kralj Salman

Rekao je to nedelju dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp boravio u Rijadu, gde je potpisao veliki broj unosnih ugovora sa saudijskim vlastima.

Hamnej je istakao da Saudijska Arabija deli svoje bogatsvo s "poganima i neprijateljima", prenosi AP, pozivajući se na iransku poluslužbenu novinsku agenciju Fars.

- Tupoglava saudijska Vlada misli da može pridobiti prijateljstvo neprijatelja tako što im daje novac - kazao je Hamnej, dodavši da je Saudijska Arabija, bastion islama, "okrutna prema vernicima, a ljubazna prema poganima", prenose agencije.

Tramp i saudijski kralj Salman potpisali su, tokom posete predsednika SAD-a Rijadu prošle subote, niz sporazuma ukupne vrednosti veće od 380 milijardi dolara, koji će biti realizovani u sledećih deset godina.

Između ostalog, potpisali su i sporazum o oružju vredan 110 milijardi dolara, podseća američka agencija.

Tramp je tokom posete Saudijskoj Arabiji, pozvao arapske i islamske lidere da se ujedine i poraze ekstremizam. On je izdvojio Iran kao "ključnog sponzora" oružanih grupa, poslavši oštru poruku Teheranu dan nakon što je Hasan Ruhani osvojio još jedan predsednički mandat.

Pretežno šiitski Iran i većinom sunitska Saudijska Arabija podržavaju suprotne strane u sukobima u Siriji, Jemenu i drugde na Bliskom istoku, napominje AP.

2024 © - Vesti online