Subota 27.05.2017.
17:48
Srna

Šansa za Tursku: EU dala novi rok Ankari

Tanjug/AP
Brisel želi da Ankara prvo promeni svoje zakone za borbu protiv terorizma

Erdogan je tokom povratka sa samita NATO u Briselu novinarima rekao da su se tokom sastanka Ankara i EU saglasili da će dati novi zamah odnosima te da će šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu sa kolegama iz Unije raditi na vremenskom roku.

Odnosi Turske sa EU, posebno sa Nemačkom, pogoršani su nakon niza diplomatskih sporova.

Erdogan je istakao da je pitanje bezviznog režima izneo tokom sastanaka sa zvaničnicima EU. Turska se početkom 2016. godne saglasila da će pomoći u smanjenju priliva migranata u Evropu, a zauzvrat bi dobila bezvizni režim i tri milijarde evra finansijske pomoći. Međutim, Brisel želi da Ankara prvo promeni svoje zakone za borbu protiv terorizma.

Ankara je početkom ovog meseca sprečila posetu poslanika nemačkog Bundestaga vojnicima stacioniranim u vazdušnoj bazi "Indžirlik" zbog čega je Berlin izneo mogućnost preseljenja snaga. Oko 250 nemačkih vojnika stacionirano je u "Indžirliku".

Erdogan je tokom sastanka u Briselu nemačkom kancelaru Angeli Merkel rekao da će poslanicima biti dozvoljeno da posete "Indžirlik" ukoliko Ministarstvo spoljnih poslova Ankari dostavi listu imena članova delegacije.

2019 © - Vesti online