Subota 27.05.2017.
15:53
Vestionline, Tanjug

NATO general: Rusija ne ometa naše veze sa Srbijom

EPA/MARISCAL
Bliske veze sa Rusijom su nacionalni izbor Srbije: Petr Pavel

U intervjuu za portal "Juropijen vestern Balkans" (EVB) na Forumu globalne bezbednosti GLOBSEC u Bratislavi, Pavel je na pitanje o "ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu i važnosti crnogorskog članstva u NATO" kazao da "možda postoji osećaj da je "Zapadni Balkan pomalo nestao sa radara".

- To nije slučaj, načelnici generalštabova pre dve nedelje i šefovi država i vlada u četvrtak, jasno su poručili da moramo da obratimo pažnju na Zapadni Balkan kao kapiju Evrope gde se kulture i uticaji nalaze na raskrsnici - naveo je general Pavel.

On je dodao da "i dalje postoji dosta nacija koji nisu u savezu, a neke od njih pokazuju jasne aspiracije ka članstvu u evroatlantskim strukturama".

- Mi pokušavamo da podržimo aspiracije tih nacija na nivou njihovog interesa. Mi smo takođe svesni ruskog uticaja u regionu, koji nije uvek konstruktivan i želeli bismo pragmatičniju diskusiju o budućnosti regiona u koju bi bila uključena i Rusija - rekao je Pavel.

On je naveo da je NATO "snažno posvećen poštovanju suverenih prava svih nacija da same biraju budućnost".

- Ukoliko odluče da budu deo evroatlanstkih aranžmana, onda ćemo mi obezbediti podršku, a ukoliko odluče da odu drugim putem, to je njihov izbor - naglasio je Predsedavajući Vojnog komiteta NATO.

On je kazao da "specifično govoreći" mora da poruči Srbiji da na vojnom nivou ima "odličan odnos" sa načelnikom generalštaba srpske vojske.

- Mi vodimo veoma pragmatičnu diskusiju na veliki broj tema. Ja sam uvek veoma otvoren i iskren tokom diskusija o pitanjima koja su od zajedničkog interesa - rekao je Pavel.

General je dodao da je "mnogo puta naglasio da bilo kakva saradnja između Srbije i Rusije ne ometa (srpske) odnose sa NATO", zato što on "ne vidi tu bilo kakvu kontradikciju".

- To je srpski nacionalni izbor. Mi ćemo ponuditi bilo kakvu saradnju u koordinaciji sa Srbijom koja bi bila od nacionalnog interesa za tu zemlju, kao i za druge zemlje - kazao je Pavel.

On je ocenio i da je članstvo Crne Gore u NATO "važan korak ka stabilnosti u regionu".

2024 © - Vesti online