Subota 27.05.2017.
05:30
Vestionline

Ovo nikako ne radite sa mlevenim mesom!

pixabay.com
Mleveno meso je naročito osetljivo: Moramo paziti kako ga čuvamo i spremamo

Poznato je tako da meso uvek treba dobro omotati pre ostavljanja u zamrzivač, kako njegovi sokovi slučajno ne bi kapali po ostaloj hrani, da je važno iskoristiti ga u iduća dva do tri dana, a jednako je bitno detaljno oprati sav pribor koji koristimo prilikom pripreme dok je još sirovo kako se ne bi prenosile bakterije, piše tportal.hr.

I dok stručnjaci kažu da neke vrste mesa poput piletine nije dobro prati pre pripreme jer tako širimo bakterije, a nećemo ih ubiti dok ga termički ne obradimo, treba znati da posebna pravila važe i za mleveno meso.

1. Mleveno meso nikada ne bi trebalo da zamrzavamo u originalnom pakovanju, odnosno posudi presvučenoj prozirnom folijom. Ona je pretanka da bi ga prilikom zamrzavanja zaštitila od isušivanja. Stoga, meso treba umotati u foliju, a zatim staviti u kesu za zamrzavanje kako bi bilo što bolje zaštićeno.

2. Nikako nije preporučljivo odmrzavati mleveno meso u mikrotalasnoj, jer će se spoljašnji sloj doslovno skuvati dok se odledi onaj u sredini. Možda je bolje držati se klasične metode, odnosno uroniti ga u hladnu vodu i čekati.

3. Prilikom pripreme mesa u tiganju takođe se ne preporučuje da ga stavljate na nezagrejanu površinu, jer će se zalepiti za dno iako u njemu ima masnoće. Radije zagrejte kašičicu ulja i zatim stavite meso, pa pripremajte dalje onako kako ste zamislili.

2024 © - Vesti online