Petak 26.05.2017.
20:24
Vestionline, Index hr

ID najavljuje krvavi ramazan - prošle godine 421 žrtva

youtube.com/deekaywhy _
Pretnja terorističkim napadima

Naime, Islamska država pozvala je svoje sledbenike širom sveta na "totalni rat" protiv "nevernika" na Zapadu.

"Muslimanska braćo u Evropi, vi koji ne možete doći u zemlje Islamske države, napadnite ih u njihovim domovima, njihovim pijacama, na njihovim ulicama i njihovim forumima", poručila je ova džihadistička organizacija u video-saopštenju objavljenom pod naslovom "Gde su lavovi rata?". 

Opravdavajući napad bombaša samoubice u ponedeljak u Mančesteru, u kome su ubijena 22 čoveka i povređeno je više od stotinu, a za koji je preuzeo odgovornost, Islamska država u videu navodi: 

"Nemojte prezirati rad. Mi volimo vaše ciljanje takozvanih nevinih civila i ono je najučinkovitije, stoga krenite napred i zadobijte pravednu nagradu mučeništva u svetom mesecu ramazanu." 

Kako piše britanski Telegraf, prošle godine je isti poziv sledbenicima da izvrše samostalne napade tokom ramazana odaslao portparol ID Abu Muhamed al-Adnani, koji je u međuvremenu ubijen. 

ID je preuzela odgovornost za napad Omara Matina, američkog državljanina avganistanskog porekla, u klubu za homoseksualce u Orlandu, prilikom kog je ubio 49 ljudi pre nego ga je policija usmrtila. 

Nedugo nakon toga, džihadista je nožem usmrtio policajca i njegovu suprugu u njihovom stanu u predgrađu Pariza u Francuskoj. Ubica je uživo emitovao svoj zločin, prilikom čega je izričito potvrdio da je time odgovorio na Adnanijev poziv. 

Kasnije tog meseca, trojica džihadista otvorili su vatru na putnike na aerodromu u Istanbulu u Turskoj, nakon čega su se razneli bombama koje su imali na sebi. 

Konačni krvavi rezultat prošlogodišnjeg ramazana bio je 421 žrtva i 729 povređenih širom sveta.

2024 © - Vesti online