Petak 26.05.2017.
14:54
Vestionline, Tanjug

Nova ćuprija na Drini: "Bratoljub nas spaja zauvek"

Tanjug
Most podignut da spaja narode: Tomislav Nikolić

- Bratoljub je infrastruktura naše duše, simbol spajanja srpskog bića, ali i simbol zajedništva sa svim drugim narodima koji vekuju na ovim prostorima, deleći sa nama sudbinu i živote - rekao je Nikolić tokom obilaska radova na mostu.

To je, dodao je, most koji spaja Ljuboviju i Bratunac i "našu stalnu težnju da se uvek prepoznajemo, volimo i uvažavamo, jer mi smo deca iste majke".

Mostovi na Drini, dodao je, nisu samo strateski važni za ekonomski razvoj, trgovinu, turizam, saobraćajno povezivanje ovih krajeva i Evrope, već spajaju Srbe sa obe strane Drine.

- Kažu da ovaj most skraćuje put transporta robe za više  od 50 kilometara i najkraća je veza sa koridorom 11 i lukom Bar. Meni je isto važno što idu po dve trake sa obe strane namenjene biciklistima i pešacima i da se po njemu šetnjom stiže iz Srbije u Republiku Srpsku i iz Srpske u Srbiju i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i gde ideš pošto će sve da bude jedno - poručio je Nikolić.

Tanjug
Most "Bratoljub" spaja dve obale Drine

Podsetio je da su srpskim majkama "nekažnjeno otimali decu, a one su uplakano ostajale na levoj obali Drine", zato što nije bilo mosta kojim bi nastavile da idu kroz svoju zemlju. 

- Tuđinci su koristili Drinu da nas razdvoje mi smo im u tome pomagali i doveli do toga da ih proklinjemo u pesmama. Bratoljub nas spaja zauvek. Korak preko ovog mosta je korak u susret bratu, u susret zajedničkoj budućnosti - naglasio je on. 

Kako je rekao, most pokazuje kako je moguće okupiti i Srbiju i BiH i RS oko zajednickog projekta važnog za sve strane, "važnog za nasu zajedničku budućnost".

- Ova ćuprija na Drini podignuta je da ujedinjuje i spoji naš narod i države - zaključio je Nikolić.

2024 © - Vesti online