Petak 26.05.2017.
14:33
R. Lukić - Vesti

"Vesti" u Hanoveru: Mladi čuvaju jedinstvo i slogu

R. Lukić
Na molitvi: Podmladak Srbije

Domaćin slave bila je Anđela Radujković, umetnički rukovodilac grupe, a specijalitete za slavsku trpezu pripremili su roditelji i stariji članovi grupe. Posle molitve osveštan je i prelomljen slavski kolač. Za domaćina iduće slave, već dan ranije, sa suprugom Smiljanom i sinovima Sinišom i Nebojšom prijavio se najstariji član grupe Dragan Miculović.

- Naš hram nosi ime Svetoga Save, pa i sve slave koje slavimo posvećene su njemu. Sveti Sava nije igrao folklor, ali on je naš duhovni otac kojem zahvaljujemo za zaštitu celokupnog srpskog etnosa kojem pripada i folklor - rekao je između ostalog prota Pejić, koji je mlade, čestitajući im praznik, pozvao na slogu i jedinstvo.

- Čuvajte jedinstvo i slogu. Ne dozvolite da do izražaja dođu oni koji bi da negativno deluju. Teško je to sve stvoriti i sačuvati. Sve je lakše razvaliti, nego novo napraviti - apelovao je sveštenik Pejić, koji je najzaslužniji za očuvanje srpskog folklora u ovom, polumilionskom nemačkom gradu.

Zovu ih i Nemci

Folklorna grupa o kojoj brinu Anđela Radulović i dr Ivana Ružić ima oko 70 stalnih članova, a osim na srpskim svetkovinama, često, po pozivu, nastupaju i na nemačkim prigodnim proslavama.

2024 © - Vesti online