Petak 26.05.2017.
14:26
J. L. Petković - Vesti

Pesma i suze u Dečanima

A. Čukić
Srbi se za Spasovdan okupili u Visokim Dečanima

- Za put se prijavilo više od 600 ljudi koji su raseljeni širom centralne Srbije, a potekli iz svih krajeva Metohije. Neki od njih 18 godina nisu kročili u rodni kraj i ovo im je bio prvi odlazak posle 1999. Nažalost, na raspolaganju smo imali samo dva autobusa, a mnogi su bili voljni čak i da prestoje ne nogama ceo put samo da bi obišli svoje Dečane, zapalili sveću u Pećkoj patrijaršiji i rodnom Deviču. To sve je dokaz da je narod ostao veran Srbiji, crkvi i svetom kralju i da bi na Spasovdan i peške došli u Metohiju samo kada bi imao ko da ih povede - kaže za "Vesti" Đokica Stanojević, predsednik Udruženja. 

Nakon liturgije koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, presečen je slavski kolač, a osim vernika SPC, slavi su prisustvovali i predstavnici grčke Kancelarije u Prištini i pripadnici italijanskog Kfora koji obezbeđuju Visoke Dečane.

Učenici prizrenske Bogoslovije otpevali su nekoliko kosovskih pesama, koje su u tom ambijentu i atmosferi ganuli mnoge goste, a potekle su i suze. Posebno dirljiv momenat je bio kada je jedan učenik na violini zasvirao pesmu "Svilen konac" pokraj vladike Teodosija. 

2024 © - Vesti online