Petak 26.05.2017.
11:56
Vestionline, Tanjug

Imam: Klanjaćemo na ulici

Tanjug
Emin Zejnulahu smatra da je objekat versko- prosvetnog karaktera i da nije komercijalan

Zejnulahu je rekao da je juče sa predstavnicima nadležnih organa, koji su juče izašli na teren zbog rušenja, postignut dogovor da se ne dira deo objekta, koji je u procesu ozakonjenja.

Nelegalno izgrađen verski objekat Islamske zajednice u Zemun polju, čije je rušenje bilo sprečeno juče, srušen je bagerom između tri i četiri sata posle ponoći, a kako kažu očevici, rušenje je obezbeđivao veliki broj policajaca.

Srušeni su sprat i potkrovlje na objektu čija je gradnja počela 2014. godine bez dozvole i u međuvremenu više puta zaustavljana.

- Čekamo da se jave i vlasti, podnećemo i zahtev da legalno gradimo. Mi nećemo menjati našu prirodu, ostaćemo isti, nelegalno su srušili, sada ćemo tražiti legalno da gradimo, na obraz ove države i zemlje - rekao je Zejnulahu Tanjugu.

On je dodao da Ustav garantuje verske slobode i pripadnicima Islamske zajednice, te da će se moliti da se sve završi na dobrobit muslimana i države Srbije, jer je, kako kaže, to njihova država. 

- Meni je žao svakoga ko je učestvovao u ovome, makar i potpisom, jer se božja kuća ne ruši. Ovo je naša država, drugu nemamo, a ona je pokazala da nema sluha za nas, videćemo šta će biti dalje, a danas ćemo se u 13.00 časova klanjati na ulici jer je u toku Ramazan i tada nam je džuma - izjavio je Zejnulahu. 

Meštani naselja Zemun polja rekli su reporteru Tanjuga da je pre i tokom rušenja bila ugašena struja i, kako tvrde, nisu im radili mobilni telefoni.

Opština Zemun saopštila je da je bespravno započeti objekat Islamske zajednice u naselju Zemun polje srušen, jer je Islamska zajednica, kao investitor, bez dozvole gradila objekat  u Kurirskoj ulici 41, oglušujući se o odluke građevinske inspekcije i krivične prijave. 

Radovi su nastavljani i nako što je građevinska inspekcija Gradske opštine Zemun više puta zatvarala gradilište i podnela više krivičnih prijava", navodi se u saopštenju.

Nakon što je građevinska inspekcija je na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o opštem upravnom postupku donela Rešenje o uklanjanju nelegalnog objekta i Zaključak o dozvoli izvršenja navedenog Rešenja i iste dostavila investitoru, koji je nastavio sa izvođenjem bespravnih radova, izvršeno je rušenje bespravno započetog objekta, dodaje Opština.

2024 © - Vesti online