Četvrtak 25.05.2017.
22:12
Tanjug

Dačić: A kada su Makedonci protestovali protiv Vučića?!

Tanjug
Živaljević samo radio svoj posao: Ivica Dačić

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je ranije danas pozvalo na razgovor ambasadorku Srbije Dušanku Divjak-Tomić da objasni prisustvo Živaljevića u Sobranju, kada je došlo do nasilnog upada građana nezadovoljnih izborom Albanca za predsednika parlamenta. 

- Što se tiče našeg predstavnika, on ništa nije uradio što bi bilo tumačeno kao narušavanje Bečke konvencije ili diplomatskog protokola. Njegov posao je da informiše šta  se dešava u Republici Makedoniji, zajedno sa predstavnicima drugih službi je bio kao i oni što dolaze svaki dan na sve te događaje u Skoplju ili na drugom mestu - rekao je Dačić na pitanja novinara, na proslavi Dana Afrike u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, Živaljević nije izvršio nikakvo delo, nije se mešao u unutrašnje stvari Makedonije i nema nikakvog razloga da neko protestuje zbog toga.

- Živaljević je zvanični predstavnik BIA u Makedoniji, on nije tamo ilegalno. Voleo bih da prema svima imaju isti odnos, to znači da i predstavnike drugih bezbednosnih agencija, od zapadnih pa do istočnih, i njihove ambasade, pozovu na razgovor - rekao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da je zadatak Živaljevića je da praktično informiše i on je imao takve zadatke od BIA, "pre svega sa aspekta informacija koje mi stalno razmenjujemo sa njihovim službama, tj. da li naši građani učestvuju ili ne u takvim događajima i samo to".

Upitan da li će ambasadorka Divjak-Tomić otići u makedonsko ministarstvo, Dačić je rekao da nije u skladu sa diplomatskim protokolom da neko ne ode i ne odazove se pozivu.

- U diplomatskim komunikacijama i uopšte stalno se održavaju sastanci predstavnika ministarstva zemlje domaćina sa predstavnicima diplomatskog kora, odnosno predstavnicima pojedinih zemalja. Kao što mi imamo razgovore sa ambasadorima, tako i oni imaju i pozivaju razne zemlje na sastanke - dodao je Dačić.

On je rekao da ne zna šta će biti sadržaj razgovora i šta će biti sa makedonske strane predočeno. 

- Svakoj zemlji se ostavlja mogućnost da reaguje nakon nečega, ako dođe uopšte do određenog protesta - kaže Dačić.

On je novinarima rekao da ni Srbija nije reagovala "kada su građani Makedonije  ogranizovali proteste protiv Vučića" i dodao:.

- Čekajte da vam pročitam ovo. Vesko Čačanovski, Pavle Bogojevski, Branimir Jovanović, Zahir Mekmediv, svi iz Skoplja. Oni su učestovali u svim demonstacijama i pomagali organizaciju protesta protiv Vučića. Šta sad mi treba, da pišemo protestne note?

Dačić je rekao da je u sredu uveče bio na sastanku sa makednonskim ministrom spoljnih poslova, koji mu nije ništa spomenuo, kao ni makedonski mandatar Zoran Zaev sinoć na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

2024 © - Vesti online