Nedelja 04.07.2010.
16:31
Srna

Dokumentarac o pilotu Emiru Šišiću

Pilot Emir Šišić sa suprugom posle puštanja na uslovnu slobodu

"Na projekciji filma u 12 časova, koji je dobitnik nagrade za debitantski i studentski film na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 'Zlatni vitez', najavljeno je i prisustvo Emira Šišića, što će biti njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od kako je pušten na uslovnu slobodu", rekli su Srni izvori bliski autorki.

Šišić je pred sudom u Italiji proglašen krivim iako je samo izvršio naređenje, a njegov slučaj je ušao u istoriju međunarodnog prava.

On je 7. januara 1992. godine, tokom rata u Hrvatskoj, po naređenju nadređenih oborio helikopter posmatračke misije Evropske zajednice, koji je ušao u vazdušni prostor bez odobrenja jugoslovenskih vlasti, i tom prilikom je poginulo pet posmatrača.

Kada je 9. maja 2001. godine pošao da kupi lijekove u Mađarsku, uhapšen je i juna 2002. godine prebačen u Italiju, gdje je prvobitno osuđen na doživotnu robiju, a presuda je kasnije preinačena na 15 godina.

Nakon pregovora srbijanskih i italijanskih vlasti, Italija je dala dozvolu da Šišić izdržava kaznu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Okružni sud u Novom Sadu je 9. maja 2008. godine pustio Šišića na uslovnu slobodu.

Autorka filma, studentkinja režije Tamara Popov je rođena u Beogradu 1987. godine. Spremala je dokumentarni film za diplomski rad na Akademiji umetnosti u Beogradu, a osvojila je "Zlatnog viteza" na nedavno održanom međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u kategoriji debitantskog i studentskog filma.

Osnovnu školu i gimnaziju je završila u Beogradu, a uporedo je završila i srednju muzičku školu "Stanković" - odsjek klavir, dok se tokom studija volonterski bavila i televizijskim novinarstvom.

Njen dokumentarni film "Đavolje kolo", koji govori o običajima u istočnoj Srbiji, osvojio je nekoliko nagrada na domaćim takmičenjima.

2024 © - Vesti online