Sreda 11.11.2009.
12:00
Ekipa "Vesti"

Namešten tender za nabavku vakcina?

Poslanici šokirani: Aleksandra Janković sa maskom i krastavcima

Za nabavku tri miliona vakcina protiv novog virusa gripa, Srbija je među tri ponuđača odabrala švajcarsku kompaniju "Novartis", čiji je srpski uvoznik "Jugohemija", koja posluje u sastavu kompanije "Delta" Miroslava Miškovića.

Predsednik državne komisije Branislav Tiodorović je prilikom otvaranja ponuda među kojima su bili kompanija "Bakster" i Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" s vakcinom kineske firme "Ziđeng tanjan", saopštio da je jedino "Novartis" podneo kompletnu dokumentaciju.


Međutim, ni ovaj događaj nije mogao da prođe bez incidenata i dan posle tendera počelo je da se spekuliše da je posao namešten baš u korist Miškovića.

"Jugohemija" finansirala G17: Vladan Batić

Komentari su pljuštali i u Skupštini Srbije, pa je tako poslanik DHSS-a Vladan Batić upozorio da su Vlada i Ministarstvo zdravlja zakasnili sa nabavkom vakcina, zbog čega nije bilo vremena za javni tender, nego je nabavka napravljena sistemom pogodbi i ponuda gde su pozvane samo tri firme, iako postoji 33 preduzeća koja su potencijalno mogla da učestvuju na tenderu.


- Sporna je i cena. Tiodorović je krajem oktobra rekao da je cena vakcine između šest i sedam evra po dozi, a onda je prekjuče slavodobitnički saopštio da nam je, maltene, "Novartis" učinio uslugu i da će nam prodati vakcine po 8,45 evra. Na tri miliona vakcina to je oko 4,5 miliona evra razlike! - upozorio je Batić.


On je dodao da je veoma interesantan i podatak da je "Jugohemija" 2004. godine bila glavni i najveći pojedinačni donator G17 plus, čiji je član i ministar zdravlja. Na to je reagovala šef poslanika G17 plus Suzana Grubješić, koja je istakla da ta kompanija nikada nije finansirala njenu stranku.

2024 © - Vesti online