Četvrtak 25.05.2017.
11:00
M. Topalović - Vesti

Radonjić na ruskoj listi želja

Sezona 2016/17, u kojoj je klub neuspešno učestvovao u Evroligi, završena je u istom maniru za košarkaše Uniksa iz Kazanja - osvajanjem petog mesta u VTB ligi i ispadanjem več u četvrtfinalu plej-ofa od Lokomotive Kubanj (3:1).

U trenutku kada je poznato da će se za finale lige u kojoj učestvuju klubovi iz Rusije, VEF Riga (Letonija), Astana (Kazahstan), Kalev (Estonija) i Minsk (Belorusija) boriti strogo ruski predstavnici (CSKA - Lokomotiva, Zenit - Himki), jasno je i da Uniks neće učestvovati u Evroligi naredne sezone.

I ne samo to, Uniks shodno plasmanu "visi" i za Evrokup…

Uprkos tome što su ugrozili plasman i u drugo po kvalitetu takmičenje u Evropi, u Kazanju nameravaju da se ekspresno vrate u evropsku elitu i, utoliko, projekat žele da započnu angažovanjem "velikog trenerskog imena", piše ruski "Eurohoops".

Na listi želja, pored Ainarsa Bagackisa, koji je ove sezone radio kao pomoćnik Dejvida Blata u Darušafaki, pa prihvatio ponudu da pokuša samostalno da podigne Makabi iz Tel Aviva što se završilo otkazom prošle nedelje, kao i Andree Trinkjerija iz Bamberga, nalazi se i trener Crvene zvezde Dejan Radonjić.

Jorgos Barcokas, odlazeći trener Barselone, takođe se nalazi na kratkom ali "jakom" spisku za koji je "Eurohoops" saznao.
 

EPA/Author JUANJO MARTIN
CENJEN U RUSIJI: Dejan Radonjić

Ovaj portal konstatuje da su, osim Bagackisa, ostala trojica trenera u ovom trenutku teško dostižna za Uniks, u kojem je novac retko kada bio problem, ali u kojem su rezutlati retko kada bili u skladu sa uloženim.

Radonjić je 2015. godine produžio saradnju sa Crvenom zvezdom na još dve sezone i, poput Trinkjerija, na leto će biti slobodan trener, dok Barcokas na papiru ima ugovor sa Barselonom za sezonu 2017/18, ali je uveliko najavljeno da se neće zadržati u Kataloniji posle poslednje utakmice u tekućoj sezoni.

Radonjić je već neko vreme "redovan" kandidat za klupe evropskih klubova, prošlog leta imao je ponudu španske Baskonije, ali se odlučio da ostane u Crvenoj zvezdi i započne četvrtu kompletnu, a ukupno petu sezonu na Malom Kalemegdanu računajući od trenutka kada je u aprilu 2013. na klupi crveno-belih zamenio Vladu Vukoičića.

U međuvremenu, crnogorski stručnjak osvojio je tri titule u ABA ligi, dva šampionata Srbije, tri Kupa Radivoja Koraća, dok je u Evroligi ostvario 42 pobede i 49 poraza, uz izboren plasman u Top 8 fazu u sezoni 2015/16.

Radonjić, ABA trener godine 2015. i više puta evroligaški trener meseca, kandidat je za prestižnu "Gomeljski" nagradu koja se dodeljuje najboljem treneru Evrolige u tekućoj sezoni. Crvena zvezda je ove godine pod Radonjićevim vođstvom ostvarila 16 pobeda i 14 poraza u Evroligi, ali nije uspela da izbori plasman u četvrtfinale.

Sa ekipom Budućnosti, u kojoj je 2006. počeo trenersku karijeru, bivši košarkaš Lovćena, Budućnosti, Profikolora, FMP Železnika i Vojvodine osvojio je šest šampionskih titula u Crnoj Gori i isto toliko kupova.

Navijači Crvene zvezde nadaju se da će klub biti u prilici da traženog trenera zadrži bar još godinu dana, utoliko što će Fajnal for Evrolige na proleće 2017. biti održan u Beogradu i što vlada uverenje da je sa Radonjićem na klupi san o plasmanu među četiri najbolja tima - ostvarljiv!

Budžet Uniksa

Uniks je za sezonu 2016/17 imao budžet od 14,3 miliona evra prema zvaničnim podacima transparentne VTB lige, dok je predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović više puta ponavljao da budžet šampiona Srbije kreće iznosi oko pet miliona evra po sezoni.

2024 © - Vesti online