Sreda 24.05.2017.
20:41
informer.rs, Vestionline

Evo šta kriju vojni pozivi za obuku koji su uznemirili muškarce u Srbiji!

Tanjug
Na srpsku scenu se vraća obavezan vojni rok

Hiljade vojnih obveznika širom Srbije dobile su prethodnih nedelja poziv da se jave na redovnu obuku rezervnih vojnih sastava!

Ovi pozivi nisu znak ugroženosti bezbednosti zemlje, niti najava nekakvog vanrednog stanja.

Naime, radi se o redovnim pozivima, samo što oni prethodnih godina nisu bili praksa zbog lošeg materijalnog stanja Vojske Srbije.

U Ministarstvu odbrane kažu da će obuka trajati između deset i 15 dana, a za neodazivanje sledi novčana kazna (10.000 do 50.000 dinara) ili 60 dana zatvora.

Stanje redovno

Građani Srbije su se prethodnih dana na društvenim mrežama žalili da su dobili iznenadni poziv za obuku rezervnog sastava, a mnogi od njih su pomislili da idu na neke tajne ratne zadatke.

Beograđanin Milan D. (34) je pre dva dana od Ministarstva odbrane dobio poziv koji ga je iznenadio, ali, kako kaže, i uplašio, jer je odmah pomislio da se sprema neki haos u zemlji i regionu.

- Znam da je to zakonski, ali dugo nisam dobijao pozive i priznajem da sam bio šokiran jer nisam znao pozadinu svega. Sledeće nedelje idem da se javim u kasarnu u Jakovu, pa ću videti šta me čeka. Nadam se da je ovo samo redovna obuka i da ću je završiti za nekoliko dana - ispričao nam je Milan, koji nije smeo da nam otkrije identitet.

Međutim, u Ministarstvu odbrane kažu da nema mesta panici, pošto se radi o potpuno redovnim aktivnostima, koje su u skladu sa zakonom.

Činjenice o vojnim pozivima

* Upućuju se svakoj vojno sposobnoj osobi starosti do 65 godina
* Odnose se na redovnu obuku rezervnih vojnih sastava
* Obuka traje od dva dana do tri meseca, a u ovom roku trajaće 10-15 dana
* Učesnik u obuci ima pravo na nadoknadu zbog izostanka sa posla
* Obuka nema veze sa bilo kakvim vanrednim situacijama u zemlji
* Za neodazivanje zaprećena je kazna zatvora do 60 dana ili novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara

- Nema razloga da bilo ko bude uznemiren pozivom da služi u rezervnom sastavu vojske. Na ovu redovnu obuku biće pozvana sva vojno sposobna lica starosti do 65 godina, koja će biti raspoređena po radnoj obavezi u jedinice civilne zaštite i ostale subjekte sistema odbrane. Razlog je redovno obučavanje, osposobljavanje i uvežbavanje za izvršenje misija i zadataka u miru i ratu. Vojna obuka može da traje od dva dana do tri meseca, a u ovom roku to će biti najviše do 15 dana. Na primer, ako je neko u vojsci obučavan da vozi tenk, na ovoj obuci će upravo to raditi nekoliko dana. Ako je neko bio pešadinac, biće na otvorenom, možda i na granici, u prvim redovima - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane i dodaju:

- Obaveza lica u rezervnom sastavu je da se odazove u vreme i na mesto naznačeno u pozivu, koji se vojnim obveznicima dostavlja najkasnije 30 dana pre predviđenog dana javljanja. Svi oni koji iz opravdanih razloga ne mogu da se odazovu pozivu za vežbu mogu u roku od osam dana od dana prijema poziva za vežbu da se jave nadležnom centru Ministarstva odbrane i opravdaju izostanak. U suprotnom, vojni obveznik snosi zakonom propisane prekršajne i krivične sankcije, za koje je predviđena novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana.

Nema panike

Vojni analitičar Bojan Dimitrijević objašnjava da su ovi pozivi samo deo vojne obaveze za one koji su služili armiju i da oni ne predstavljaju ništa alarmantno, niti zastrašujuće.

Prema njegovim rečima, poziv se ne odnosi na one koji nisu služili vojsku.

Redovne aktivnosti

U Vojsci Srbije naglašavaju da ova obuka nema nikakve veze sa mogućim terorističkim napadima niti pojačanim merama zbog kretanja izbeglica sa Bliskog istoka.
- Ovo su redovne aktivnosti koje sprovode Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i nemaju veze sa radom u Zajedničkim snagama Vojske Srbije i MUP koje obezbeđuju državnu granicu. Tamo se upućuju profesionalna vojna lica koja se nalaze u stalnom radnom odnosu, a ne pripadnici rezervnog sastava - objašnjavaju u Vojsci Srbije.

2024 © - Vesti online