Sreda 24.05.2017.
19:11
B. Miličić - Vesti

"Rastkov" spektakl za 10. rođendan

Nazdravili sektom: Slavljenici oko rođendanske torte

Oni su u goste pozvali 13 kulturno-umetničkih društava iz Srbije, Austrije, Bavarske i Minhena. S obzirom na broj učesnika rođendanskog slavlja, program je počeo rano popodne, a završen tokom noći, a posetioci i učesnici ove velike smotre srpskog folklora uživali su u ukupno 24 tačke programa.

Program je vodila Natalija Živković, koja je pozdravila učesnike i goste, a među njima i protojereja-stavrofora Đorđa Trajkovića, starešinu hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog u Minhenu i protojereja-stavrofora Slobodana Milunovića.

Nazdravili sektom: Slavljenici oko rpđendanske torte

Zatim je krenulo folklorno nadigravanje, koje su otvorili gosti iz Beograda, članovi KUD-a Zora, koji su imali tri nastupa u pratnji svog narodnog orkestra. Po dva puta su na scenu izlazili igrači Srbije iz austrijskog Braunaua i gosti izvan Minhena: SKU Ingolštat sa folklorom Svilen konac, Mladost iz Rozenhajma, "Sveti Nikolaj" iz Ulma, "Sveti Sava" i Drina iz Augzburga. Po jednu koreografiju izvela su minhenska folklorna društva Jugos, Jelek, Soko, "Sveti Sava" i "Nikola Tesla", a bogat folklorni program završio je domaćin SKU "Rastko" sa svim svojim igračima i narodnim orkestrom, izvodeći šest koreografija.

Zagrevanje za Portorož

Posetioci u prepunoj dvorani školskog centra u Fazangartenu su imali priliku da vide koreografije kojima će se KUD Jugos i SKU "Rastko" predstaviti na Evropskoj smotri srpskog folklora u Portorožu.

Gosti su dobili prigodne poklone

Na kraju je Slađan Nikić, predsednik "Rastka" predstavnicima kulturno-umetničkih društava uručio prigodne poklone, a zahvalnice članovima njihovog narodnog orkestra, pod upravom Alekse Malića.

Zora uzvraća gostoprimstvo

Goran Banković, umetnički direktor KUD-a Zora, iz Beograda, kaže da je društvo osnovano 1992. godine, a danas ima 250 članova u više sekcija, među kojim su folklorna, pevačka i narodni orkestar. Već10 godina društvo pravi turneje po inostranstvu, pa su tako nastupali u skoro celoj Evropi i Kini, a u decembru putuju na Filipine. Bankovićkaže da su vrlo zadovoljni gostovanjem u Minhenu, pa će u julu u Beogradu uzvratiti gostoprimstvo članovima SKU "Rastko".

Uz rođendansku tortu svi učesnici pili su sekt, a onda je narodni orkestar zasvirao kolo u koje su se hvatali domaćini i gosti.

2024 © - Vesti online