Sreda 24.05.2017.
18:24
sputniknews.com, Vestionline

Ako Tramp "ne zna gde je Srbija na mapi", zašto su diplomate SAD-a u punoj balkanskoj ofanzivi?

EPA/Saudi Press agency Handout
Donald Tramp i dalje ima presudnu ulogu

Iako se ranije spekulisalo da američki predsednik Donald Tramp uopšte ne zna gde je Srbija, aktivnosti američkih diplomata govore sasvim suprotno, a poseta Hojt Jia je samo još jedan dokaz u tom pravcu.

- Suština današnjeg sastanka sa Vučićem biće podrška evropskom putu Srbije i procesu reformi, ali i Vučićevi planovi za budućnost na funkciji predsednika Srbije - kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Fokus na Srbiji

Prema njenim rečima, Srbija se u ovom delu Evrope posmatra kao ključna zemlja u regionu, i po veličini, određenoj stabilnosti, ali i kao neko ko može doprineti odnosima u regionu.

- Dakle, fokus je na Srbiji - dodala je.

To je donekle potvrdio i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Hojt Ji, koji se danas sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je tom prilikom ponovio neupitnu podršku Srbiji na putu ka EU, ali i pomoć Amerike u tome.

- SAD i EU žele da pruže i materijalnu i svaku drugu pomoć da zemlje Zapadnog Balkana ispune visoke kriterijume. Sa druge strane, od njih očekujemo da pokažu političku volju, pa i onda kada to nije popularno - poručio je Ji.

Pens zvao Vučića

Iako se američki predsednik o Zapadnom Balkanu uglavnom nije izjašnjavao, njegova administracija to bez sumnje čini. Ilustracije radi, potpredsednik SAD Majk Pens je pozvao srpskog premijera i novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u narednim mesecima poseti Vašington.

Da američko prisustvo na Balkanu ne izostaje, svedoči i to što se diplomate SAD, a u poslednje vereme možda najviše upravo Hojt Ji, sastaje sa zvaničnicima svih zemalja u okruženju, od Albanije, južne srpske pokrajine KiM, do Srbije i Makedonije.

Makedonski primer

Kakva je uloga SAD na ovom prostoru, upravo govori makedonski primer.

- Više evropskih zvaničnika je dolazilo da ubedi predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da da mandat za formiranje vlade Zoranu Zaevu, ali tek kad je došao Hojt Brajan Ji to se zaista i dogodilo - rekla je Joksimović.

Slična sitacija se desila i u Albaniji gde je, prema njenim rečima, doprineo dogovoru opozicije i vlasti u vezi sa predstojećim izborima.

2024 © - Vesti online