Sreda 24.05.2017.
11:26
Vestionline, Tanjug

Procureli detalji masakra u Mančesteru: Bombaš sa koncerta nije delovao sam

Reuters
Detalji napada procureli u inostranstvo

Rud je rekla da je Velika Britanija privremeno podigla nivo opasnosti od terorizma na maksimalan i dodala da je napadač bio poznat bezbednosnim službama, BBC.

- Izgleda da je verovatno, da je moguće, da on to nije uradio sam. Obaveštajne službe i policija prate tragove da bi dobili informacije...kako bi bili bezbedni - rekla je Rud za BBC radio, preneo je Rojters. 

Rud je prokomentarisala i to što su neki detalji istrage "procureli" u inostranstvo, u SAD, nazivajući to "iritantnim". 

Rud je istakla da je "bila jasna sa prijateljima" da se to ne sme ponoviti. 

BBC navodi i da će premijerka Tereza Mej održati novi sastanak Odbora Kobra za reagovanje u kriznim situacijama. 

Mejeva je izjavila da je nivo opasnosti od terorizma podignut na "kritičan nivo" što znači da je moguće da neposredno predstoji napad. 

Ona je rekla da je bombaš-samoubica možda deo šire mreže i da je rođen i odrastao u Velikoj Britaniji. 

Nivo opasnosti od terorizma je nekoliko godina bio na drugom stepenu skale "velika opasnost". 

Mejeva je rekla da novoproglašeni stepen "kritično" znači da naoružani vojnici mogu umesto policije biti raspoređeni na javnim događajima, kao što su sportske utakmice. 

U terorističkom napadu u ponedeljak uveče u koncertnoj dvorani u Mančesteru, po završetku koncerta mlade američke pevačice Arijane Grande, poginule su 22 osobe, među kojima ima dece, a oko 60 je povređeno. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Ko je Salman Abadi?

Salman Abadi identifikovan je kao osumnjičeni za samoubilački bombaški napad na koncertu u Mančesteru, u kojem su 22 osobe ubijene, a britanski "San" je na naslovnoj strani objavio njegovu fotografiju zajedno sa osmogodišnjom žrtvom Safi. 

Britanska premijerka Tereza Mej je potvrdila da je Abedi (23) rođen i odrastao u Britaniji. 
 

Tanjug/AP

Abadi je iz Mančestera, a roditelji su mu libijskog porekla. Od ranije je poznat britanskim vlastima. 

Njegovi roditelji su emigrirali iz Libije u London, a potom su se preselili u južno predgrađe Mančestera, gde su živeli najmanje 10 godina, navode američki zvaničnici. 

Kako je preneo Rojters, policija je u utorak pretresla kuću u naselju gde je Abedi živeo. 

Istražitelji ispitiju da li je Abadi putovao u Libiju i da li je bio u kontaktu sa Islamskom državom, navode izvori američke vlade. 

"Tajms" piše da se veruje da se Abadi nedavno u Britaniju vratio iz Libije. 

Veruje se i da je putovao vozom iz Londona pre napada. 

Oglasio se i Salford univerzitet, potvrdivši da je Abedi bio jedan od njihovih studenata i navodeći da pomažu policiji u istrazi. 

Mančesterska policija saopštila je juče da je uhapšen 23-godišnji muškarac u vezi sa bombaškim napadom u Mančesteru, a mediji spekulišu da je u pitanju Abedijev brat. 

Abadi je imao i sestru Džomnu Abedi, navode američki bezbednosni zvaničnici. 

Predstavnik džamije Didzberi u Mančesteru rekao je da su Abedijev otac i brat dolazili u tu džamiju, dok je Salman Abadi išao u drugu. 

- Uspeo sam da stupim u kontakt s čovekom koji poznaje njegovu porodicu. On je potvrdio da su se njegov otac, sestra i ostatak porodice preselili u Libiju, odmah pošto je ubijen Moamer Gadafi - kazao je predstavnik džamije Abdala Jusef. 

Kako je kazao, moguće je da su braća od tada bila na relaciji Libija-Britanija.

2024 © - Vesti online