Utorak 23.05.2017.
20:37
A. Krasojević - Vesti

Milevina bista na ciriško ETH

A. Krasojević
Udruženje "Mileva Marić Ajnštajn"

Bilo je govora o kvizu znanja o Milevi Ajnštajn, zajedničkoj poseti švajcarskih i srpskih đaka muzeju Anštajnhausu u Bernu, predstavljanju Udruženja na manifestaciji Dani srpskih privrednika u Švajcarskoj, o koncertu mladih umetnica u Ambasadi Republike Srbije u Bernu i poseti učenika Srpske dopunske škole u Kaću i Titelu.

Kao posebno značajno pomenut je sastanak sa zamenicom dekana ETH ( Eidgen泳isćeTechnische Hochschule Zirich) profesorom dr Renatom Šubert i dogovor o održavanju mini-simpozijuma o Milevi Marić-Ajnštajn, na kojem će će ETH-u biti svečano uručena Milevina bista, inače, poklon Srpskog kulturnog saveza Švajcarske Udruženju žena.

Posebno su se zahvalili svojim članovima i simpatizerima iz Srbije i Hrvatske, koji su vrlo aktivni u predstavljanju lika i dela Mileve Marić-Ajnštajn široj javnosti putem predavanja, izložbi, literarnih konkursa.

Uspeh za kratko vreme

Ovo Udruženje žena, koje postoji godinu i po dana, već je uspelo da se visoko kotira kako u srpskoj zajednici u Švajcarskoj, tako i u švajcarskim institucijama, među kojima je i prestižni ETH, u Cirihu na kome je Mileva Marić-Ajštajn bila jedna od prvih studentkinja.

Na sastanku je usvojen i finansijski izveštaj. U narednom periodu Udruženje planira da se još intenzivnije predstavi široj publici, privuče nove članove i nastavi svoju osnovnu delatnost - negovanje kulture sećanja na Milevu Marić-Ajnštajn, koja zaslužuje važno mesto u istoriji moderne nauke. Pritom te aktivnosti neće biti usmerene samo ka srpskoj zajednici, već će se truditi da privuku i zainteresuju i švajcarsku širu javnost.

- Za kratko vreme puno se radilo, a radićemo i više - kazala je predsednica ovog Udruženja Jelena Mitrović.

2024 © - Vesti online