Utorak 23.05.2017.
20:20
D. Pašić - Vesti

Opanak na prelu uz Jelek

D. Pašić
Blistali u Italiji: Nastup kluba iz Salcburga

Dolazak Opanka je uveličao ovaj lep događaj koji predstavlja splet brojnih starih zanata, domaće kuhinje i folklora.

Opanak se predstavio sa tri uzrasta. Članovi malog i srednjeg ansambla su izveli po jednu koreografiju, dok su članovi prvog ansambla odigrali dve. Svi su oduševili prepunu salu. Pored domaćina i društva iz Mocartovog grada, na ovom lepom događaju su bili i gosti iz Srbije, Ansambl narodnih pesama i igara Smederevo, koji je osnovan još daleke 1946. godine. Učestvovali su i članovi klubova iz Italije ŠKUD Homolje (Kreaco) i ŠKUD Vidovdan (Montekio Mađiore). Posle zvaničnog programa učesnici svih društava su nastavili zajedničko druženje do kasno u noć.

- Važno je da na ovaj način čuvamo kulturu i običaje našeg naroda. Bilo nam je prelepo u Italiji i zahvalni smo domaćinima na dočeku. Druženje je bilo predivno tako da nam je rastanak teško pao. Ipak obećali smo da ćemo nastaviti saradnju i druženje - preneo nam je utiske iz Italije Dragan Arsić, predsednik KUD-a Opanak.
 

Obilazak znamenitosti

Pre dolaska u Arzinjano, društvo iz Mocartovog grada je obišlo znamenitosti na putu kroz Italiju. Tako su u Veroni posetili kuću Romea i Julije. Svima se posebno dopala Vićenca i ostaci drevnog grada, koji podseća na to kakva je bila zaštita ovoga grada kroz vekove. Sve građevine su stare vekovima, a među njima i crkva, starija od 500 godina koju je Srpska pravoslavna crkva dobila na korišćenje.

2024 © - Vesti online