Ponedeljak 22.05.2017.
20:55
B. Božin - Vesti

"Vesti" u Berlinu: Bombe na Srbiju poništile Nirnberg

V. Sekulić
Otvoreno i pošteno: Vili Vimer

- Kapitulacija tadašnjeg Vermahta označila je kraj Drugog svetskog rata, a mnogi njegovi čelnici našli su se na optuženičkoj klupi suda u Nirnbergu i bili osuđeni, sa svim posledicama koje je takva presuda nosila sa sobom. Te posledice ugrađene su potom i u povelju Ujedinjenih nacija, dajući samo njima pravo da odlučuju o budućim ratovima, kako se rat kao Drugi svetski više nikada ne bi dogodio - ukazuje Vimer.

- Bez povelje UN, formiranje današnjeg Bundesvera, ulazak Nemačke u NATO i njeno uključivanje u legitiman svetski poredak, uopšte ne bi bilo pravno moguće. Samo na taj način nemački parlament je mogao da odobri članstvo u NATO-u u formi članstva u jednoj odbrambenoj organizaciji, čije je delovanje u skladu sa normama zapisanim u Povelji UN - navodi se dalje u pismu.

- I sami znate da je NATO napadom na Jugoslaviju 1999. godine bez saglasnosti i legitimacije Ujedinjenih nacija pogazio sopstvene temeljne principe zapisane u Pariskoj povelji, i davanjem samom sebi prava da odlučuje o ratu - učinio sve da uništi Povelju UN, kako bi od sebe učinio vojnu silu koja može da bude iskorišćena bilo gde u svetu. Od Nirnberškog procesa nije ostalo ni traga - upozorava Vili Vimer.

Crna klupa čeka

"Možete da se distancirate od Vermahta koliko god hoćete, ali onda treba da vodite Bundesver tako da to bude u skladu sa Poveljom UN i našim sopstvenim Ustavom koji je omogućio da uđemo u jedan odbrambeni pakt koji više ne postoji. U suprotnom, i vi sami se krećete po ivici kriterijuma koje nekoga mogu da dovedu bliže nirnberškoj optuženičkoj klupi, i to mnogo bliže nego što bi nam svima zajedno bilo drago."

- Ukoliko se potrudite da pročitate obrazloženja tadašnjeg američkog predsednika za ulazak u rat, napuštanjem svih okvira koje je mogao da legitimiše samo Savet bezbednosti UN, moglo bi da vam se zavrti u glavi ukoliko pomislite na međunarodno pravo - kaže Vimer u pismu ministarki i traži od nje da pokuša da pronađe u čemu se, pravnički gledano, razlikuje faktičko samolegitimisanje američkog predsednika da povede rat, od stvari za koje su optuženi nemački generali u Nirnbergu.

2024 © - Vesti online