Utorak 23.05.2017.
00:44
Đ. Barović - Vesti

"Vesti" otkrivaju: Nema čuda u Zemunu

V. Sekulić
Mašta može svašta: Klinika Swiss medica

I ne bi u toj priči bilo ništa čudno da se reporteri "Vesti" nisu uputili tragom te "bombe" ka klinici Swiss medica u Zemunu koja se spominje kao mesto spasa.

Da podsetimo, Škotlanđanin Kolin Kembel je oboleo od multiple skleroze i kako je bolest počela da drastično napreduje, za 15. jun ove godine je zakazao sopstvenu eutanaziju na jednoj klinici u Bazelu, Švajcarskoj. Onda je preko svog stanodavca, Roberta Mora koji poznaje ženu koja je lečena na toj klinici, shvatio da i za njegovu bolest ima leka, te da se odmah prijavio za tretman koji traje 12 dana i košta između 15.000 i 16.000 funti.

Prema tvrdnji lista "Herald", pacijentu se ubrizgava do 300 miliona matičnih ćelija za koje je dokazano da obnavljaju mijelin - masni omotač nervnih ćelija koji multipla skleroza razara - čime bi se poboljšala funkcija mozga i pokretljivost.

Smešna priča: Igor Boljbuh

Kembel je za ovaj list priznao da se pojavilo svetlo na kraju tunela.

- Nadam se da ću ući u program lečenja, a ako ne, onda 15. juna idem tamo gde sam planirao - kaže ovaj bivši strastveni fudbaler, plivač i teniser, kome je primarna progresivna multipla skleroza dijagnostikovana kada je imao 34 godine.

Srpskim medijima izgleda ništa u toj priči nije bilo čudno, a da apsurd bude kompletan, ovaj tekst je uredno postavljen i na zvaničnoj stranici Swiss medica. Šta je onda sporno u toj priči, upitaće neko? Ništa, sem što je cela priča izmišljena, a nikome nije ni padalo na pamet da je proveri.

"Vesti" su jedini medij koji je zapravo otišao na lice mesta, u pomenutu kliniku i iz prve ruke shvatio da je reč o izmišljenoj priči.

To je našim reporterima potvrtio zamenik direktora, Igor Boljbuh, upravo specijalista iz oblasti matičnih ćelija. Naime, dok smo mu čitali tekst iz škotskog "Heralda", Boljbuh je na kraju od srca počeo da se smeje.

Zvaničan demanti

Priča iz "Heralda" i dalje se nalazi na prvoj stranici internet prezentacije ove klinike, a i pored čvrstog obećanja zamenika direktora da će ispitati ceo slučaj i o svemu nas obavestiti barem mejlom, ova klinika je poslala saopštenje - demanti samo nekim beogradskim redakcijama.
"Procedura matičnim ćelijama je deo regenerativne terapije za multiplu sklerozu u Snjiss medica klinici u Moskvi, ali pomenuti gospodin nije kontaktirao našu bolnicu, a po našim saznanjima ni Snjiss medica kliniku u Moskvi, pa je očigledno u pitanju neka greška u originalnom 'Heraldovom' tekstu."
 

- Ništa od te priče nije tačno. Niti nam se javio taj gospodin, niti u Beogradu uopšte postoji mogućnost tretmana matičnim ćelijama. Jedino što je na našoj klinici moguće jeste dijagnostika i eventualno slanje u Moskvu - kaže Boljbuh koji je bio još zbunjeniji kada smo mu pokazali da je priča o Škotlanđaninu i na njihovoj zvaničnoj internet stranici.

- Iskreno, pojma nemam o čemu je reč, jer sajt ne uređujemo mi, a administratori su se verovatno "zakačili" za ovu priču, a nisu je proverili - kaže ovaj lekar.

2024 © - Vesti online