Ponedeljak 22.05.2017.
15:51
Vestionline

Janković menja Jankovića na mestu ombudsmana?

M. Karović
Saša Janković

Ta inicijativa je upućena Narodnoj skupštini, nadležnim odborima i šefovima poslaničkih grupa.

Doskorašnji zaštitnik građana Saša Janković je, zbog odluke da se kandiduje za predsednika Republike, 7. februara podneo Narodnoj skupštini Srbije ostavku na tu funkciju i kao vršioca funkcije imenovao svog dugogodišnjeg zamenika Miloša Jankovića, podseća se u saopštenju iz Kuće ljudskih prava.

Podseća se da je parlament konstatovao ostavku Saše Jankovića 21. aprila ove godine, čime je počeo da teče šestomesečni rok u kom je obavezna da izabere novog zaštitnika građana.

- Svesni značaja nezavisnih institucija u demokratskom društvu, ističemo važnost pravovremenog i adekvatnog izbora novog zaštitnika građana. Miloš Janković, nekadašnji advokat i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ima potrebno višedecenijsko iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava, lični i profesionalni kredibilitet, kao i poznavanje svrhe i funkcionisanja institucije Zaštitnika građana - navodi se u saopštenju.

Posebno imajući u vidu, dodaje se, da je Miloš Janković kao zamenik zaštitnika građana učestvovao u izgradnji ove institucije u ono šta je ona danas - kredibilna i nezavisna i kao takva prepoznata među građanima Srbije, ali u međunarodnim okvirima jasno je da bi izbor Miloša Jankovića na mesto zaštitnika građana obezbedio održanje kvalitetnog rada, kao i ostvarivanje visokih očekivanja građana od ove institucije.

2024 © - Vesti online