Petak 30.12.2016.
14:43
Vestionline

Svetski lekari i farmaceuti zainteresovani za naše lekovito bilje

Lična arhiva
Berba lekovitog bilja sve rasprostranjenija u Srbiji (detalj sa planine Rtanj)

Zato nije čudno da je jedan od najvećih izvoznika u Sokobanji preduzeće "Adonis“, koje se 25 godina bavi izvozom prerađevina od lekovitog bilja koje niče na obroncima Rtnja i Ozrena.

Kako kaže Nebojša Stanojević, vlasnik ovog preduzeća, najveći uspeh "Adonisa“ je što zapošljavaju mlade ljude i što se od osnivanja firme rodilo čak 50 beba!

Osim što uspešno snabdevaju tržište Srbije , čajeve izvoze i u Rusiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu.

- Naši stari su više radili poljoprivredu i stočarstvo, međutim, mladi ljudi se sve više uključuju u proizvodnju lekovitog bilja jer je tu sigurna zarada. Za razliku od kupine ili maline, ovde nemate problem sa cenom. Ako je dobar kvalitet – dobra je i cena - zadovoljan je vlasnik Adonisa.

Da se za ovu porodičnu firmu nadaleko čulo, pokazuje i podatak da je na poslednjoj manifestaciji "Sveti Jovan Biljober“, koju organizuju već 22 godine, bio veliki broj biologa i botaničara iz Nemačke, Španije, Mađarske,Rumunije i Bugarske. Na ovu manifestaciju dolazi sve više lekara i farmaceuta, koji žele da vide šta ovde ima od bilja i kako se prerađuje u Srbiji

Poljoprivredno zemljište u opštini Sokobanja prostire se na gotovo šezdeset procenata ukupnih zemljišnih površina a poljoprivreda predstavlja polovinu ukupnog prihoda. Lokalna samouprava Sokobanje registrovane poljoprivredne proizvođače subvencioniše u raznim oblastima, pre svega stočarstvu i voćarstvu, ali i u oblasti pčelarstva i prerade lekovitog bilja.

Investitori koji ulažu u nove turističke sadržaje, hotele i sportsko-rekreativne objekte, mogu računati na značajne subvencije koje se ogledaju u umanjenju lokalnih taksi i naknada.

2024 © - Vesti online