Nedelja 21.05.2017.
15:39
N. Jokić - Vesti

"Vesti" u Strazburu: Tapi vraća 400 miliona evra

EPA/Christophe Petit Esson
Oslobođena: Nemarna Kristin Lagard

U junu 2016. godine Apelacioni sud u Parizu poništio je ovu odluku Arbitražnog suda donesenu na štetu države i poreskih obveznika. Sud je utvrdio da je odluka Arbitražnog suda bila "prevarantska", jer je Tapi sakrio da ima veze sa jednim od poslovnih advokata koji su bili članovi tog suda. Sud je takođe tražio da bude pokrenuta krivična istraga protiv Tapija i još pet njegovih "saveznika" u akciji pljačkanja države.

Sarkozi vratio dug

Ostalo je nerazjašnjeno kako je i zašto Lagardova dozvolila da o ovako krupnoj aferi u kojoj je država učesnik, odluku donosi Arbitražni - dakle privatni, a ne državni sud. Mnogi su tvrdili da je to učinila po naređenju tadašnjeg predsednika Sarkozija koji je imao "dugovanja" prema Tapiju jer je ovaj podržavao njegovu predsedničku kampanju 2007. godine.

"Nemarna" direktorka MMF

Malo je međutim verovatno da će ruka pravde dohvatiti Bernara Tapija i da će uspeti da "izvuče" više od 90 miliona evra zaplenom njegovih nekretnina.

Kao što su "Vesti" objavile u decembru prošle godine, specijalni Sud pravde Francuske republike ustanovio je da je Kristin Lagard, bivša francuska ministarka finansija, a sada generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kriva za "nemar" u vođenju afere Tapi zbog kojeg je iz državne kase "otišlo" 400 miliona evra. Uprkos tome, Lagardova nije osuđena jer po mišljenju suda "ima veoma važne međunarodne funkcije".

Ovo neverovatno obrazloženje presude izazvalo je žestoke kritike u Francuskoj. Mnogi su pitali da li za smrtnike postoji jedna pravda, a druga za one "na važnim funkcijama"?

Lanac hapšenja

Upravni savet MMF-a objavio je tada prigodnu ocenu da Kristin Lagard izvanredno rukovodi ovom organizacijom i produžio joj mandat.

Lagardova je na funkciju generalne direktorke stupila 2011. godine, kada je "uskočila" na mesto Dominik Stros Kana, uhapšenog zbog optužbe da je napastvovao sobaricu jednog hotela. Stros Kan je ovu funkciju nasledio od Španca Rodriga Rata, uhapšenog i osuđenog zbog pranja novca i poreske utaje. Oslobađenjem Lagardove, uprkos "nemaru" koji je poreske obveznike u Francuskoj koštao 400 miliona evra u aferi Tapi, lanac hapšenja čelnika MMF-a tako je prekinut.

2024 © - Vesti online