Ponedeljak 22.05.2017.
05:30
Vestionline, Blic.rs

Ukoliko idete na put, ova informacija će vam uštedeti novac

pixabay.com
Građani bi trebalo da poštuju procedure svake zemlje u vezi sa zdravstvenim osiguranjem 

Putno zdravstveno osiguranje inače je preporučljivo da uplatite ako putujete u inostranstvo, jer ako se vam se nešto dogodi, mnogo će vas jeftinije izaći polisa, nego da na licu mesta plaćate zdravstvene usluge. Recimo, za oko 1.430 dinara za 10 dana po osobi koštaće vas putno zdravstveno osiguranje za evropske zemlje, te bi na nivou jedne četvoročlane porodice trebalo da platite 5.720 dinara.

Ovakav sporazum, međutim, nije sklopljen sa Grčkom, najčešćom letnjom destinacijom Srba, kao ni sa Španijom.

Besplatno lečenje u zemljama sa spiska, omogućeno je zahvaljujući sporazumima o pružanju besplatnih medicinskih usluga u hitnim slučajevima koje je Srbija sklopila sa tim dražavama.

Ako put, međutim, planirate u neke od ovih 20 zemalja ne morate da platite čak ni to: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Luksemburg, Mađarska,  Makedonija,  Nemačka,  Poljska,  Rumunija, Slovačka, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska

Procedura

Međutim, za ovu pogodnost, građani Srbije treba da ispoštuju određenu proceduru.

- Procedura izdavanja potvrde, odnosno odgovarajućeg dvojezičnog obrasca je besplatna. Dovoljno je da se građani najpre jave svom lekaru, koji će im nakon pregleda popuniti potvrdu o zdravstvenom stanju. Nakon toga, nadležna filijala RFZO izdaće im potvrdu na osnovu koje se možete besplatno lečiti u zemljama sa kojima je Srbija sklopila sporazume - kažu u RFZO i dodaju da je protekle godine ovu mogućnost iskoristilo oko 25.000 ljudi.

U RFZO još dodaju da mnogi ne znaju da to putno osiguranje mogu nabaviti preko dobrovoljnog osiguranja koje sprovodi RFZO, u bilo kojoj filijali ili ispostavi, bez obzira na prebivalište osiguranika.

Kako objašnjavaju, putna polisa omogućava im da se u slučaju potrebe obrate najbližoj zdravstvenoj ustanovi u mestu u kome se zateknu van zemlje. Trošak će im biti refundiran do iznosa od najviše 15.000 evra, uz račun i medicinski dokument, a rok za isplatu je 14 dana.

Ne važi za trudnice

Međutim, razočaravajuće je što ova potvrda ne važi za trudnice i one koji su bolovali ili boluju od akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih godinu dana, kao ni za lečenje kod privatnih lekara u inostranstvu.

Lekari nisu upoznati sa procedurom

Problem predstavlja i to što građani moraju da izdvoje ceo radni dan da bi došli do potvrde. Takođe, neki građani svedoče da lekari nisu upoznati sa procedurom i da ne znaju kako da popune obrazac, ali u RFZO kažu da nisu prijavljeni takvi primeri iz prakse.

2024 © - Vesti online