Subota 20.05.2017.
13:55
Vestionline, Tanjug

Tramp u Rijadu: Svi gledaju u Melaniju i Ivanku, evo zbog čega

Reuters
Trampovi u poseti Rijadu

Njemu će kasnije danas biti priredjen doček na saudijskom dvoru i ručak, a slede bilateralni sastanci sa kraljem i potpisivanje niza sporazuma, kao i sastanak sa zamenikom prestolonaslednka. Uveče će američki lider prisustovati kraljevskom banketu u palati Muraba, a posle posetiti nacionalni muzej.

Tramp je u pratnji supruge Melanije doputavao u Rijad, gde ga je dočekao 81-godišnji kralj koji je do stepenica aviona dovezen u automobilu za golf.

Tramp je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je došao u kraljevinu dok je nekoliko aviona letelo iznad terminala ostavljujući crveni, beli i plavi trag. Na bilbordima uz put od aerodroma do luksuznog hotela ukrašenom crvenim, belim i plavim svetiljikama, bile su fotografije kralja i Trampa.

Melanija bez marame

Prva dama SAD Melanija Tramp doputovala je u crnim pantalonama sa zlatanim pojasom, ali nije pokrila glavu u skladu sa propisima za strane zvaničnike koji dolaze u Saudijsku Arabiju. Tradiciju koje se pridržava većina gošći sa zapada nedavno je prekršila nemačka kancelaraka Angela Merkel kada se tokom posete Džedi pred saudijskim kraljem pojavila bez hidžaba i u pantalonama.

Zanimljivo je da je Tramp je svojevremeno kritikovao bivšu prvu damu Mišel Obamu što nije nosila maramu kada je tu zemlju posetila u januaru 2015. sa tadašnjim predsednikom Barakom Obamom. Tramp je u tvitu 2015. godine naveo da je, iako su mnogi pozdravili odluku Mišel Obame, narod Saudijske Arabije "bio uvređen".

Ovog puta u fokusu pažnje bila je i najstarija Trampova kćerka Ivanka, koja je i njegov savetnik, a doputovala je u Trampovoj pratnji zajedno sa suprugom Džaredom Kušnerom kao deo delegacije SAD. Oni su izašli na zadnja vrata aviona, držeći se za ruke, a držali su se za ruke i kada su stigli u hotel gde je delegacija odsela. Ivanka je nosila crnu dugu haljinu sa belim mustrama.

U delagaciji je i portparol Bele kuće Šon Spajser, kao i ekonomski savetnik Geri Kon i zamenica svetnika za nacionalnu bezbednost Dina Pauel.

2024 © - Vesti online