Subota 20.05.2017.
10:38
Vestionline, Tanjug

"Velike i male revolucije" širom Srbije: Od korejske nošnje, Frojda i Junga do Samija

Tanjug
I Tanjug spreman za "Noć muzeja"

Uz premijerno otvaranje veličanstvenih zdanja i ekskluzivnih lokacija, "Noć muzeja" će predstaviti više od stotinu zanimljvih sadržaja, među kojima i izložbu fotografija iz bogatog istorijskog arhiva novinske agencije Tanjug.

Kako Tanjug javlja

Tanjug koji je nastao na velikom društvenom i istorijskom preobražaju, svedočio je o velikim i malim događajima, koji su menjali svet i tako ga i sam menjao. Sedamdesete 20. veka u tadašnjoj Jugoslaviji, a naročito Beogradu, deo su tih velikih preobražaja koje je zabeležio Tanjug i čije fragmente čuva u svojoj bogatoj foto arhivi sa oko 3.5 miliona negativa.

Fest koji je doneo svetski glamur u Beograd, "Kosa" koja je s Brodveja stigla pravo u Atelje 212, Zastavin "stojadin", računari koji su krenuli da osvajaju svet, samo su neki od velikih društvenih preobražaja koji su zabeleženi kamerom Tanjugovih fotoreportera, a ekskluzivno će biti prikazani u 14. "Noći muzeja".

Kroz više od 60 fotografija iz Tanjugovog arhiva biće prikazano doba koje za mnoge predstavlja vreme novih ideja u kulturi, umetnosti i celokupnom društvu, vreme preobražaja, boljeg standarda i nade.

Od "prozora u svet" do najstarijeg Kurana

Neispričana priča o Beogradskom sajmu biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice.

Cela Evropa u znaku muzeja

Od 17 časova pa sve do jedan sat iza ponoći u subotu će će, pored Srbije, šetati posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja širom Evrope.

Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je "prozor u svet", mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte.

Kuriozitet ovogodišnje manifestacije biće otkriven u Šejh Mustafinom Turbetu, na Dorćolu, gde će biti predstavljen jedan od najstarijih Kurana na svetu, koji potiče iz 16. veka i samo za ovu noć stiže iz privatne kolekcije na razgledanje svim posetiocima.

U Belom dvoru pripremljena je izložba posvećena susretima Nikole Tesle i članova kraljevske porodice Karađorđević, uz priznanja, odlikovanja i diplome kojima su Karađorđevići nagrađivali ovog velikog naučnika.

U Kazamatima Vojnog muzeja na Kalemegdanu svi zainteresovani dobiće priliku da vide kako su izgledale i kako su se menjale policijske uniforme kroz vreme, koje se sve oružje koristilo, ali i ordenje koje se dodeljivalo.

Biće predstavljen i legat Miše Blama, sa njegovim pismima i fotografijama, uz džez uživo u novootvorenom džez kulturnom centru, a 50 godina od mjuzikla "Kosa", simbola antiratnog bunta šezdesetih godina, biće obeleženo u prvoj diskoteci na Balkanu - "Kod Laze Šećera".

Tanjug
Večaras svi u muzeje: Srbija još jednom deo Evrope i sveta

Vreme, vespa i srpska avijatika

Najčešća tema - vremenske prilike, dobija svoje odgovore na pitanja u "Noći muzeja" - kako je izgledao razvoj meteorologije i hidrologije u Srbiji, a kako dnevnik osmatranja Vladimira Jakšića iz 1848. godine, saznaće svi posetioci Prve srpske opservatorije u kojoj će biti izloženi originalni dokumenati i kopije iz 19. veka.

U Vespa muzeju će biti organizovana šetnja kroz istoriju vespe i predstavljena posebno napravljena "vespa Nol", posvećena našem teniseru.

Za ljubitelje aviona i letenja Muzej vazduhoplovstva pripremio je izložbu "Srpska avijatika u Velikom ratu 1914-1918", a ispraćanje Šabata sa rabinom Isakom Asielom kao i upoznavanje sa blagoslovom svetlosti zvanim Avdala, samo su delići onoga što očekuje posetioce beogradske Sinagoge.

Tanjug
Beogradski "krivi toranj": Crkva Sv. Ante Padovanskog

Bulgakov, Jung, Frojd...

U Muzeju srpskog lekarskog društva biće predstavljena izložba "Veliki bum vibrato terapije", a vođene ture kroz "krivi toranj beogradski" čekaju na prve posetioce Crkve Sv. Ante Padovanskog u "Noći muzeja".

Velike ljubavi revolucionara

"Noć muzeja" će obeležiti i stogodišnjicu Oktobarske revolucije iz ugla zanimljive priče burnih ljubavnih života vođa i revolucionara - od Lenjina, Trockog, Kastra i mnogih drugih obrađena je tema onih koji su se voleli u svim tačkama dok je svet goreo.

Zemlja partner 14. "Noći muzeja", Republika Koreja, premijerno će predstaviti u UK "Parobrod" izložbu "Tajno nasleđe" koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu - Luvru, a koja obuhvata dela korejske umetnica He Sun Li, modele inspirisane hanbokom - tradicionalnom korejskom nošnjom.

Na 50. godišnjicu od objavljivanja u celosti romana "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova u Ruskom domu je postavljena izložba "Rukopisi ne gore" o ovom "romanu nad romanima" i njegovom piscu, koju upotpunjuju fotografije Jelene Martinjuk inspirisane tim romanom.

Ljubitelji psihologije u Doktorovoj kuli dobiće priliku da upoznaju hronologiju života i revolucionarna učenja Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga.

Jedna od najlepših žena svog vremena i po svemu jedinstvena pojava u našoj kinematografiji - velika glumica Olivera Marković biće predstavljena izbliza u Jugoslovenskoj kinoteci.

Sedamdeset godina od uvođenja prvog trolejbusa, jednu lepu beogradsku priču kroz retrospektivu originalnih fotografija i vozila ispričaće muzej "Kovačnica GSP", dok će se na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu plesati u stilu ranih šezdesetih u prisustvu sportskih asova.

Beogradska Sinagoga biće specijalno otvorena samo 20. maja, a sve avanture velikog Samija, simbola Beogradskog zoološkog vrta ispričane ove majske noći.

2024 © - Vesti online