Subota 20.05.2017.
08:00
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 20. maj

youtube.com/Romania Regional
Belodedić je morao da pauzira godinu dana kako bi zaigrao za Zvezdu

Miodrag Belodedić

Miodrag Belodedić, jedan od najboljih libera u Evropi početkom devedesetih godina prošlog veka rođen je 20. maja 1964. godine. Ovaj Srbin iz Rumunije ušao je u istoriju kao prvi i jedini igrač koji je osvojio Kup šampiona sa dva istočnoevropska kluba, I to oba puta na penale – 1986. sa Steauom i 1991. sa Crvenom zvezdom. Sa crveno-belima je iste godine bio i klupski prvak sveta. Za reprezentaciju Rumunije odigrao je 55 utakmica. Jedno vreme igrao je i u Španiji, potom Meksiku, a već godinama radi u Fudbalskom savezu Rumunije.

Florijan Matekalo

20. maja 1995. godine u Beogradu je preminuo legendarni trener Partizana, tvorac mnogih uspešnih i one najuspešnije generacije crno-belih poznate kao „Matekalove bebe", kojoj su pripadali Šoškić, Vasović, Jusufi, Vladica Kovačević i koja je stigla do finala Kupa šampiona. Čika Conja, kako su ga zvali, bio je pre rata prvotimac sarajevske Slavije i zagrebačkog HŠK Građanski, odigrao jedan susret i za reprezentaciju, a kasnije bio i strelac prvog pogotka u istoriji Partizana, 6. oktobra 1945. u pobedi nad ekipom zemunskih „Naših krila" – 4:2. Bio je trener i u Egiptu i Libiji.

Naisa osvojila Čelendž kup

20. maja 2007. godine u revanš utakmici finala Čelendž kupa rukometašice niške Naise su pred svojim navijačima savladale Žolidon iz Kluža sa 30:21 i zbog više postignutih golova u gostima osvojile - pobednički trofej. U prvom meču bilo je 32:23 za Rumunke, a ovo je bio prvi trijumf srpskog rukometa u jednom evropskom klupskom takmičenju još od 1999. kad je u ovom istom kupu slavio Napredak. Gol za veliko slavlje Nišlijki postigla je Biljana Filipović sedam sekundi pre kraja meča.

2024 © - Vesti online