Petak 19.05.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Srbija gora i od Afrike

EPA/Kim Ludbrook
Skočio standard: Afrikanci se izborili za dostojanstvo

On je dokumentovao da su prosečne neto zarade prošle godine u 21 afričkoj zemlji bile veće nego u Srbiji, dok se u svega 12 država Crnog kontinenta manje zarađivalo.

Rajić je podsetio i da su prošle godine prosečna neto primanja u Srbiji bila 397,49 dolara (46.097 dinara), a više zarade su, za "verovali ili ne", imale neke zemlje u kojima besne sukobi, poput Libije. U toj državi, Angoli, Libiji, Zambiji, Lesotu, Južnoafričkoj Republici i Malaviju, plate se kreću od 1.126,12 do 1.806,50 dolara.

Kroz pustinju i prašumu

- Srbiju su pretekli i Liberija (građanski ratovi završeni 2003), Namibija, Gabon, Svazilend, Kongo, Bocvana, Sudan (posle poslednjeg građanskog rata 1983. - 2005. otcepljenjem Južnog Sudana ostao bez četvrtine teritorije), Džibuti, Obala Slonovače, Čad, Tanzanija, Maroko, Ekvatorijalna Gvineja, Mozambik i Zimbabve, gde su plate bile od 397,78 do 998,93 dolara - naveo je Rajić.

Mauritanija za utehu

- Mauritanija je po prosečnoj plati od 332,68 dolara odmah ispod Srbije, a onda slede Gana, Kenija, Ruanda, Tunis, Togo, Nigerija, Somalija, Uganda, Egipat, Senegal i Mali.

Prema rečima lidera sindikata Sloga Željka Veselinovića pokazalo se da zaostali treći svet u džungli, pustinji i prašumi živi bolje nego u Srbiji.

Teret poreza i birokratije

Dragoljub Rajić ukazuje da smo po ekonomskom stanju na nivou srednje razvijenih zemalja Afrike u kojima vladaju bezakonje i korupcija, te da treba hitno ispitati koncepciju razvoja ekonomije u Srbiji.
- Privrednici godinama traže promene u ekonomskom sistemu i drugačiji pristup razvoju u kojem će se dati veći prostor njihovim idejama i obrazovanim i kreativnim pojedincima - kazao je Rajić, ističući i imperativ ukidanja parafiskalnih nameta i smanjenje birokratije.

- Za ovu surovu realnost naši građani ne znaju, jer su mediji pod kontrolom vlasti. Tako svakodnevno od premijera čuju fingiranu statistiku, laži i obmane o boljem životu. Ako se pokazalo da živimo gore od većine afričkih naroda, koliko smo onda iza Evrope čiji smo geografski deo. Priča nam se kako smo pretekli Grke, a istina je da su ispred nas i Crna Gora i BiH - komentariše ovaj sindikalni vođa za "Vesti".

Urnisali nas ratovi i vlast

Srbija je, dakle, pala na niži afrički nivo, tumači statistiku ekonomski ekspert Miroslav Prokopijević. Pokazuje se, kako kaže, da se Afrika razvija i ima pristojnu stopu rasta, dok Srbija stagnira.

Tuga, jad i čemer

Dragoljub Rajić izneo je da većina afričkih zemalja s većim platama od srpskih mora da uvozi osnovne životne namirnice, dok Srbija ima i za izvoz. Željko Veselinović ističe da je srpska stvarnost definisana malim platama i visokim cenama.
- Na Zapadu cene mnogih namirnica su iste kao kod nas, a naši proizvodi su jeftiniji u komšijskim zemljama, što pokazuje koliko se zarađuje na našem narodu. Mi smo tuga, jad i čemer i još dublje tonemo - ocenio je Veselinović.

- Jugoslavija je 1961. imala duplo veće plate od Tajvana i Singapura, a ako pogledamo aktuelnu statistiku, videćemo koliko su danas ispred nas - naveo je Prokopijević za "Vesti", dodajući da su ratovi i nespretne srpske vlasti od 2000. godine doveli do poraznih rezultata za Srbiju.

2024 © - Vesti online