Četvrtak 18.05.2017.
19:12
Vestionline, Tanjug

Slovenci zabranili Tompsona: Hrvati pokrenuli diplomatsku akciju?

printscreen youtube
Tompson: Sve više zabrana koncerata

Portal Indeks.hr se obrušio kritikama na premijera primećujući da očito ne zna o kakvom je repertoaru reč, te mu preporučuje da pogleda njegove nastupe.

Tompson je, naime, trebalo u subotu da održi koncert u Mariboru, ali su tamošnje vlasti zabranile koncert na osnovu preporuka slovenačke policije koja je zaključila da bi "na mariborski Tompsonov koncert mogle doći osobe iz susednih država koje su karte kupovale preko interneta". 

Zbog toga je slovenačka policija ocenila da bi na koncertu mogao biti povećan rizik od počinjenja krivična dela. 

Kritikujući reagovanje državnog vrha, Indeks konstatuje da su postupili po principu "kud Tompson okom, tud Plenković i Kolinda skokom". 

Reagovali diplomatskim putem

Nije dugo trebalo čekati, primećuje ovaj medij, na reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsednice Kolinde Grabar Kitarović koji su "odmah poslušali Tompsonov zahtev i pokrenuli diplomatsku akciju prema Sloveniji". 

Kolinda je tako poručila da je zabrana "kontradiktorna jer je muzika tu da spaja ljude". Kakvi su to ljudi koje "spajaju" pesme o klanju Srba i leševima koje nosi Neretva, predsednica se nije setila da pojasni, konstatuje Indeks. 

Plenković, na primer, konstatuje se takođe, ne vidi razlog za žurbu u situaciji kad mu u vladi nedostaju četiri ministra, ali je požurio da bi u predizborno vreme zaštitio jednu od ikona desnice, pa je tako odmah zatražio od hrvatske ambadorke u Ljubljani da "ispita o čemu se radi i da ga izvesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta". 

- Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti - izjavio je Plenković kojeg, navodi portal, osim anemije, zbog koje nije služio vojsku, očito trese i amnezija. 

Neka mu neko iz EU objasni

Plenković se pravi mutav, konstatuje Indeks i podseća da ovo nije prva zabrana Tompsonovih koncerata. Zabrinjavali su ga u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj... 

- Kad već Plenković očito nije upoznat sa situacijom u Hrvatskoj, možda mu kolege iz Evropske unije mogu objasniti zbog čega je Tompson itekako problematičan u civilizovanom svetu - navodi Indeks. 

Inače, Plenović je poznat po oklevanju da naredi uklanjanje spomen ploče poinulim HOS-ovcima koja je postavljena u centru Jasenovca i na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "za dom sremni". 

Ne sluša predsednica nego njena deca

A što se tiče predsednice Kitarović, ona se još ranije izjasnila da joj je Tompson jedan od omiljenih pevača, koje je, kako je rekla gostujući na jednom hrvatskom radiju, zavolela zbog ćerke Katarine i sina Luke. 

- Oni su njegovi (Tompsnovi) obožavatelji i svaki puta kad sam ih vozila automobilom, oni su na zadnjem sedištu iz sveg glasa pevali Tompsonove hitove - rekla je Kolinda i kao jednu od omiljenik pesama navela 'Dolazak Hrvata', koju pevuši u svakoj prilici.

2024 © - Vesti online