Četvrtak 18.05.2017.
18:11
Radio Sarajevo

Da li je novčanica sa Titom imala grešku koju niko nije primetio?

wikipedia.org

Greška u štampanju?

Početkom osamdesetih donesena je odluka da se postojeća serija novca zameni novom, modernijom. U novoj seriji, svaka pojedina novčanica je trebao da predstavlja jednu od jugoslovenskih republika, s na licu bi imala jednu istorijsku ličnost iz te republike, a na naličju motiv iz te republike.

Najmanja novčanica od 10 dinara predstavljala bi najmanju republiku, Crnu Goru, a najveća postojeća od 1.000 dinara najveću republiku, Srbiju, a uvela bi se i nova novčanica od 5.000 dinara koja bi predstavljala Jugoslaviju.

Prvo je trebalo da bude izdata najveća novčanica, a zatim bi se postupno zamenjivale novčanice manjih apoena. Godine 1985. izlazi nova serija novčanica, koja je započeta uvođenjem novčanice od 5.000 dinara s likom preminulog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Ta do tada najveća i dugo iščekivana novčanica izazvala je pravu buru u javnosti, koja traje i danas - ne zbog njene vrednosti, već navodne greške koju ispočetka niko nije primetio. Naime, uz lik Tita upisana je i godina njegovog rođenja te smrti. Umjesto 1892- 1980, na novčanici je pisalo 1892-1930 - pa je prema njoj Tito umro 50 godina ranije, tvrdi "Radio Sarajevo".

Polemika se prelila i na virtuelnu sferu, te tako korisnici interneta raspravljaju da li zaista postoji greška, ili je u pitanju samo lošija štampa zbog koje se stvara zabluda da je umesto osmice napisana trojka.

2024 © - Vesti online