Četvrtak 18.05.2017.
18:01
Vestionline

Otkrivena jedna od najvećih akcija šverca oružja: Pištolji stizali poštom

Reuters
Šverceri osramotili australijske carinike

Sindikat koji je operisao iz jedne sidnejske pošte prošvercovao je u Australiju više od 130 komada moćnih i strogo zabranjenih poluautomatskih pištolja glok. Oružje je stizalo na najjednostavniji način - poštom. I to u vreme kada su oružani napadi iz vozila u pokretu u gradu dostizali vrhunac.

Godine 2012. kada su pohapšeni, saznalo se sada, članovi kriminalnog sindikata bili su na putu da ilegalno tržište i podzemlju snabdeju sa više stotina pištolja. Posledice su prisutne i danas - pronađen je samo mali deo glokova koje su "uvezli". Više od stotinu komada oružja i dalje je na ulicama, u rukama kriminalaca.

- Pištolji glok veoma su traženi. Na tržištu se ne razlikuju po popularnosti od sportskih vozila. To je nešto što svako želi da poseduje. Glok je među pištoljima kao ferari među automobilima - kaže detektiv, glavni inspektor Grant Tejlor iz policije NSW.

Tokom punih pet godina od hapšenja, vođa krijumčarske mreže povlačio je svoj predmet po sudovima. To je bio razlog što tek danas postoji mogućnost da se objave detalji o ovoj švercerskoj akciji, podseća ABC u dokumentarnoj emisiji "Four corners". U emisiji je stručnjak za vatreno oružje poručio da je slučaj "alarm za buđenje" australijskih vlasti.

- Kako je moguće da se veliki broj poluautomatskih pištolja glok dopremi u Australiju i završi kod kupaca u zapadnim predgrađima Sidneja? - rekao je Gari Flitvud iz Australijske komisije za obaveštajne poslove o kriminalu.

Šifrovane poruke

Ceo posao je otkriven kada je sitan kriminalac na ulicama Sidneja, praveći se važan, ispalio hitac. Bilo je rano ujutro, i u jednim kolima parkiranim u predgrađu Vajli Park (kod Lakembe), jedan par se glasno prepirao. Kada im je komšija rekao da prekinu, jedan od njih je zapucao. Policija je ulovila vozilo i pretražila ga. Na snimku koji je tada policija napravila, vidi se i pištolj na podu automobila.

- Izvadio sam metak iz ležišta. Oružje je sada prazno - čuje se policajac na snimku.
Pištolj je bio znak za uzbunu. Radilo se o tzv. bejbi gloku, koji se lako sakriva, a jedino čuvari reda u Australiji imaju pravo da ga koriste. Policajci su takođe primetili da se serijski brojevi na tri važna dela pištolja ne podudaraju, kao i da su delovi bukvalno potpuno novi. U tom trenutku su shvatili da je reč o međunarodnom švercu.

- To je pokrenulo osnivanje specijalne jedinice samo za ovaj posao - veli detektiv Tejlor.
Tada su istražni organi počeli da prate put pištolja unatrag - sve do dilera oružja u Nemačkoj, Švajcarskoj i SAD, pa nazad - do pošte u Sidneju. Detektivi su kontaktirali fabriku za proizvodnju glokova u Austriji i saznali da je oružje prodato malom trgovcu naoružanja u Nemačku, a ovaj ga je prodao kupcu u Australiji. Odatle su pištolji išli na adresu jedne pošte u Sidneju gde je vlasnik franšize bio Endrju Botros, odranije poznat policiji. On je stavljen pod prismotru i prisluškivani su mu telefonski razgovori.

Identifikovana su još dvojica osumnjičenih. Jedan je Ahmed Karnib, koji radi u obližnjoj firmi za prevoz tereta, a drugi je tehničar Optusa Koder El Ali - osoba koju policija označava kao vođu mreže.

Priznali krivicu

Botros i Karnib priznali su kasnije krivicu za šverc zabranjene robe i prodaju delova vatrenog oružja. Karnib je odslužio skoro četiri godine zatvora. Botros je iza rešetaka proveo manje od dve godine i pušten je na uslovnu slobodu. El Ali je osuđen za zaveru za uvoz oružja, kao i za posedovanje i trgovinu. Osuđen je na minimum od 13 godina i moći da traži pomilovanje 2025.

Dok su oni međusobno razmenjivali šifrovane poruke o isporukama pištolja, policija ih je slušala. Evo kako su tekli neki dijalozi:

Ahmed Karnib: O kolikoj količini pričamo?

Koder El Ali: Gledaju da nam spreme najmanje 80 kolutova za pecaroške štapove.
Karnib: Osamdeset, to je baš fino.

El Ali: Hajde da mi to uzmemo, brate. Veliko je tržište ribarsko. Nema zezanja.

Karnib: Kao što smo rekli, imamo tržište i mi ih snabdevamo.

El Ali: To je sasvim tačno. Čujemo se uskoro, drugar.

Zamka policije

Kad je i trgovac oružjem u Nemačkoj stavljen pod prismotru, policija je otkrila da je i druga pošiljka delova za pištolj već bila na putu za Australiju. Kad je roba stigla, carinici su spremno čekali. U sanduku su pronašli 140 okvira za glok. To je bio najbolji znak veličine čitave operacije.

Oružje u igrački

Od 132 prošvercovana pištolja, samo 24 su pronađena. Bili su kod bajkera, u laboratorijama za proizvodnju droge i kod pripadnika bandi sa Srednjeg istoka. Jedan je čak nađen u velikom medi-igrački.

- Trebalo je da brzo radimo. Ako je neko tražio 140 šaržera, jasno je da negde treba da bude 140 pištolja. Ali nismo bili sigurni jesu li još u Nemačkoj ili u Australiji. I sigurno nismo želeli da se još pištolja nađe ovde - izjavio je detektiv narednik Fab Furija.

Policija je odlučila da postavi zamku, služeći se zaplenjenim okvirima za glok. Ponovo su zapakovali sanduk i opremili ga uređajem za prisluškivanje. Onda su ga isporučili u poštu, a jedan policajac je igrao ulogu kurira. Nakon isporuke, Botros i Karnib snimani su kako pričaju o sadržaju paketa i da očekuju da unutra nađu šaržere.

Tokom razgovora, koje je policija prisluškivala, čulo se i ovo:

Endrju Botros: Ne mogu da verujem. Samo su magazini unutra?

Ahmed Karnib: Da.

Nepoznati muškarac: Za šta? Za devetku? Peticu?

Karnib: Ne znam veličinu. To je za glokove.

Botros: Aha, za glokove. Za devetku.

Botros je uhapšen u pošti, ali je poricao da išta zna o pošiljci. Karnib je uhapšen u obližnjoj kancelariji transportne firme gde je radio. I on tvrdi da je nevin. El Ali je uhapšen dok se vozio sa svojom ženom.

2024 © - Vesti online