Četvrtak 18.05.2017.
15:58
telegraf.rs, Vestionline

Fejsbuk mora da plati 110 miliona evra Evropskoj uniji

pixabay.com
Fejsbuk će posle ove kazne morati da "pazi" koje i čije podatke preuzima

Evropska komisija je danas izrekla novčanu kaznu američkoj društvenoj mreži Fejsbuk od 110 miliona evra (120 miliona dolara) zbog davanja netačnih i obmanjujućih informacija vezanih za preuzimanje VatsApa (WhatsApp).

- Današnja odluka šalje jasan signal kompanijama da moraju da poštuju sve aspekte propisa EU o spajanju, uključujući i obavezu davanja tačnih informacija - izjavila je komesarka EU za zaštitu tržišne konkurencije Margret Vestager, javlja agencija Frans pres.

Kompanija će se uskoro naći na sudu i zbog toga što koristi podatke o korisnicima u marketinške svrhe!

Prema optužnici koja je podnesena još u decembru 2013. godine, Fejsbuk je skenirao sadržaj privatnih poruka korisnika za potrebe oglašavanja.

Time je prekršio akt o privatnosti u elektronskim komunikacijama i zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije.

"Ukoliko bi neki korisnik tokom dopisivanja sa prijateljima razmenio linkove ka drugim stranicama, Fejsbuk bi pratio te linkove da bi tražio informacije o korisniku, kako bi napravio njegov profil online aktivnosti", stoji u optužnici. 

Isto tako, ova društvena mreža bi link u privatnoj poruci tretirao kao da je korisnik kliknuo na "like" opciju te stranice, koja je integrisana u ionako već većinu veb stranica na internetu.

Internet gigant je pokušao da odbaci te optužbe, tvrdeći da su upadi bili zakoniti, jer nisu ispadali iz standardnog okvira poslovanja Fejsbuka.

2024 © - Vesti online