Četvrtak 18.05.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti

OVK pravi vladu Kosova

Reuters
Hašim Tači ima razne kombinacije za pobedu na izborima

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koga vlast u Beogradu traži zbog ratnih zločina, lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, čije se ime takođe vezuje za istrage Specijalnog suda za ratne zločine, i lider Nisme Fatmir Ljimaj, kome je suđeno za zločine nad srpskim civilima i Albancima u logorima u Klečki, našli su se i zvanično pod jednom kapom.

Saznanja o ovoj koaliciji "Vesti" su objavile prošle nedelje, uz objašnjenje našim čitaocima da je stranka Hašima Tačija dobro isplanirala izborni proces, a da je cilj da u novoj vladi u septembru okupi sve lidere OVK.

Takođe i da je vezivni faktor koalicije da se takvim rasporedom odbrane od optužnica za ratne zločine Specijalnog tužilaštva u Hagu koje se očekuju na leto.

Iz Centralne izborne komisije Kosova saopštili su da su vladajuća Tačijeva stranka i opozicija sporazum postigle nekoliko minuta pre isteka roka.

U Haradinajevoj stranci, gde su do juče govorili da ne postoji nikakav predizborni sporazum s vlastima, kažu da će koalicija pobediti.

Kod Tačija poručuju da će Haradinaj biti kandidat za premijera, a Veselji nosilac liste.

Ipak, u promenljivoj klimi kosovske politike pritisnute optužnicama za ratne zločine, iskustvo pokazuje da početni scenario ne znači mnogo, a sam izborni sistem je takav da se glasa direktno za ljude sa predloženih lista.

Srbi u pet kolona

Dok se albanske stranke okupljaju oko velike koalicije, Srbi na KiM na izbore izlaze u pet kolona. Od jedinstvene Srpske liste ponikle su dve partije koje predvode dojučerašnji prijatelji Slavko Simić i Aleksandar Jablanović. Očekuje se učešće SDP-a Olivera Ivanovića, Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića i Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića.

 

2023 © - Vesti online