Četvrtak 18.05.2017.
08:51
Tanjug, Vestionline

Izetbegović: Ponovo bih pokrenuo reviziju tužbe

wikipedia.org/khamenei.ir
Bakir Izetbegović nikako ne odustaje od svojih namera

Izetbegović je kazao da bi ponovo ušao u isti postupak, za koji N1 navodi da je podigao veliku prašinu na lokalnoj ali i regionalnoj političkoj sceni.

- Apsolutno. Ovo su male štete koje će biti sanirane, bilo je malo ljutnje u međuljudskim odnosima. Ti ljudi bi to isto uradili da su na mom mestu. Kad je u pitanju Jasenovac, Srbi nikad ne bi odustali. Kad je u pitanju Blajburg, Hrvati nikad ne bi odustali, dokle god mogu tražiti pravdu - kaže Izetbegović.

On tvrdi da to nije bilo upereno protiv moderne Srbije. 

- Odnosi se na jedno vreme kada je Miloševićev režim Srbiju uvukao u užasne zločine. Presuda protiv tadašnje Jugoslavije uopšte ne ocrtava do kraja šta je urađeno u BiH - kaže Izetbegović.

Upitan da li je revizija završen proces, on je dodao da je "moguće da neki budući saziv Predsedništva pokrene proces".

- Šansa za pravdu i istinu uvek postoji. Možemo se mi obraćati UN-u, ali evo ovaj put je prošlo kako je prošlo i videćemo nakon završetka procesa Mladiću hoće li njihov stav biti isti - rekao je Izetbegović.

U istom intervjuu za N1, Izetbegović je dodao da bi svaki pokušaj odvajanja Republike Srpske od BiH neminovno vodio do sukoba koji bi imali nesagledive posledice po ceo region, i ocenio da je to "crvena linija" koju predsednik RS Milorad Dodik nikako ne bi trebalo da pokuša da pređe. 

- Pokuša li to neko, sukobi su neizbežni. Polako će krenuti incidenti i to je neumitno, a nakon toga i teški sukobi koji će uvući Balkan u krvavo kolo - kazao je Izetebegović komentarišući prošlonedeljnu najavu predsednika RS Milorada Dodika da će se RS otcepiti, svejedno bilo to 2018. ili 2028. godine.

Na pitanje o odnosu Hrvatske prema BiH, on je ponovo konstatovao da hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović preuveličava opasnost od radikalnog islamizma i terorizma kada govori o hiljadama povratnika sa sirijskog i iračkog ratišta.

Izetbegović kaže da ima utisak da iz Hrvatske dolaze pritisci čiji je cilj afirmisati koncept Herceg-Bosne, što on tumači kao pokušaj dovršenja ratnih ciljeva političkim sredstvima.

- Od nas se traži da se stavimo na stranu tvrdnji da Herceg-Bosna nije bio udruženi zločinački poduhvat - precizirao je Izetbegović.

On je skeptičan da će međunarodna zajednica uskoro pokrenuti značajniju inicijativu za izmene Dejtonskog sporazuma, iako on generiše krize.

- Kroz te krize mi ćemo sazreti i za jedno pet do 10 godina napraviti normalnu državu - smatra Izetbegović.

2024 © - Vesti online