Sreda 17.05.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Makron - francuski Šreder?

Reuters
Na krovu ureda kancelarke: Merkelova i Makron u četiri oka

Berlin se raduje novom šefu u Jelisejskoj palati zbog njegovih mlakih zahteva u odnosu na svoje prethodnike kojima dopušta nemačku premoć u EU, komentarisao je Ver posetu novog francuskog predsednika Berlinu, odmah po preuzimanju funkcije.

Očekivanja Berlina

Makron je "veoma fiksiran na podršku iz Berlina", objašnjava Ver ovu i ranije vizite, jer je Francuz dva puta dolazio i kao predsednički kandidat. Ovde je dobio podršku sa obe strane - kako demohrišćana, tako i socijaldemokrata.

Još jedan znak privrženosti Nemačkoj je što je već na mnoga važna mesta postavio ljude koji veoma dobro znaju nemački jezik, objašnjava Ver. On tvrdi da će Makron "da sprovede reforme kao što su bile Harc 4 i Agenda 2010 u Nemačkoj, iako se isto očekivalo i od Sarkozija i Olanda". Uz to idu i mere protiv sindikata i sprovođenje zakona o radu, slične brutalne socijalne mere koje su Šreder i Fišer sproveli u Nemačkoj. To je ono što Berlin očekuje od Makrona.

Opstanak na vlasti

Zajedništvo Pariza i Berlina je i u tome da "nema solidarnosti sa Grčkom, Portugalom, Španijom ili Italijom". Ekspert očekuje da sa novim čovekom u Jelisejskoj palati neće ništa bitno da se promeni unutar EU i u nemačkoj nadmoći, pošto je Makron znatno slabiji od svojih prethodnika.

Od Makrona se ne očekuju naročiti pritisci, pa zato i ne čudi nemačka euforija novim francuskim predsednikom čija će sudbina na idućim izborima zavisiti od toga da li će biti uspešan "u prijateljskoj politici u privredi i neprijateljskoj prema sindikatima", konstatuje Ver. U tom slučaju može da uđe u istoriju kao "francuski Šreder", mada je to neizvesno jer je francuska privreda u odnosu na nemačku - poslednjih godina oslabila.
 

2024 © - Vesti online