Sreda 17.05.2017.
15:40
Vestionline, Tanjug

Slovenci zabranili Tompsonov koncert u Mariboru

printscreen youtube
Ništa od koncerta: Marko Perković Tompson

Slovenačka policija je, u preporuci gradskim vlastima da koncert bude zabranjen, objasnila da je dobila podatke koji sugerišu na povećan bezbednosni rizik, jer bi na koncertu mogla da budu počinjena krivična dela.

Policija je ukazala da, na osnovu informacija o prodaji karata za koncert preko interneta u Hrvatskoj i Austriji, ima razloga da se veruje da će na koncert doći pojedinci iz sredina gde su koncerti tog muzičara zabranjeni.

Slovenačka policija smatra da bi na koncert mogle doći Tompsonove radikalne pristalice iz Hrvatske, sa namerom da podstaknu i počine krivična dela. Takođe je stigla informacija da se planira skup protiv koncerta, što bi bio dodatni faktor rizika po bezbednost.

Organizator koncerta Milan Trol izjavio je da je koncert muzički događaj i najavio da će podneti žalbu na odluku o zabrani koncerta.

Održavanje Tompsonovog koncerta već je osudio gradonačelnik  Maribora Andrej Fištravec, koji je rekao da neće dozvoliti "ikonografiju i simboliku koja izaziva dalje podele posle Drugog svetskog rata", niti da u tom gradu ima mesta za fašizam.

Predsednik slovenačkog parlamenta Milan Brglez, takođe, se izjasnio protiv koncerta, navodeći za mariborski list "Večer" da je Tompsonova pojava "apsolutno neprikladna i neprihvatljiva, jer u svojim pesmama glorifikuje ustaški režim i zato što njegove pesme uglavnom promovišu netoleranciju prema ne-Hrvatima".

Tompsonovi koncerti su ranije zabranjeni u Bosni i Hercegovini, Holandiji i Švajcarskoj, uglavnom zbog ustaških simbola koje njegovi obožavaoci donose na koncert.

Tompson je autor pesme "Jasenovac i Gradiška stara" u kojoj se otvoreno glorifikuje ustaški režim i njegovi zločini protiv čovečnosti u vreme Drugog svetskog rata, podseća STA.

2024 © - Vesti online