Sreda 17.05.2017.
01:06
slobodnaevropa.org, Vestionline

Sve više krvi na mafijaškoj transverzali Crna Gora-Srbija

wikipedia.org/Anicic
 

Ranjavanje Cetinjanina Miloša Đuričkovića dok se nalazio na terasi svog stana u beogradskom naselju Voždovac predstavlja poslednji slučaj koji se povezuje sa ratom kotorskih kriminalnih klanova. Đuričkovićev brat Radomir ubijen je u oktobru prošle godine na Cetinju, a policija i tužilaštvo su osumnjičili tri osobe koje su u bekstvu, a za koje su izvori iz policije ranije prenosili medijima da se kriju u Beogradu.

U Beogradu je nedavno uhapšen Vladimir Roganović, navodni pripadnik jedanog od kotorskih kriminalnih klanova, zbog falsifikovanja dokumenata. Navodno je prošle godine u Srbiji dobio lažni identitet. Istovremeno je otkriveno da je Roganović iz Beograda poslao lažnu prijavu da je u podgoričkoj diskoteci postavljena bomba.

Za kotorske kriminalne klanove se već duže vreme govori da su deo svojih aktivnosti preselili u Srbiju, posebno od kada je počeo međusobni rat u Crnoj Gori. 

Da li se može konstatovati da su se mafijaški obračuni preselili iz Crne Gore u Srbiju, ili se radi o previše slučajnosti, pitali smo urednika srpskog "Newsweeka" Vojislava Tufegdžića, koji smatra da je sve daleko od slučajnosti:

- Teško da išta u tome može biti slučajno, pre bi se moglo nazvati nekim sistemom koji je jednima ili drugima, manje ili više, uočljiv. Ti obračuni koji imaju uslovno da kažem poreklo iz Crne Gore, a događaju se u Srbiji, samo dokazuju staru priču. A to je ona čuvena transverzala koja nikad nije istražena od - crnogorskog primorja, preko Podgorice, Zlatibora, Beograda do Novog Sada.

Dakle to je neki transfer, uslovno da kažem novca i "bogatstva" prema Srbiji gde još nešto mogu da učine. Nikako to nije slučajno, nije slučajno ni to što se obračuni kriminalaca iz Crne Gore događaju u Srbiji. Jer kada se nešto događa van matičnih gradova, van matične države, utoliko se "problem" udaljava od onoga što je izvorište - komentariše Tufegdžić.

Za takozvani škaljarski klan se veže i likvidacija vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, koji je ubijen u Beogradu u oktobru prošle godine. Pored ovoga, početkom 2015 godine u Novom Beogradu je ubijen jedan od vođa kotorskih klanova Goran Radoman. To ubistvo je označilo početak novih obračuna crnogorskih kriminalnih grupa u Srbiji.

Početak niza likvidacija i obračuna kriminalnih klanova u Crnoj Gori, a sve češće i u Srbiji, se u medijima i javnosti veže za nestanak nekoliko stotina kilograma kokaina u Valensiji. Taj događaj od pre nekoliko godina predstavlja početak prestrojavanja kriminalnih klanova koji su do tada, reklo bi se, skladno funkcionisali.

Takođe, počeci sukoba se vežu i za hapšenje grupe Darka Šarića, kao i ubistvo Kotoranina Dragana Dudića Frica. Uz to, učestale likvidacije poslednjih godina se vežu i sa klanom Luke Bojovića i likvidacijom njegovog brata, ali i sa likvidacijom Branislava Šaranovića.

2024 © - Vesti online