Utorak 16.05.2017.
19:24
nezavisne.com, Vestionline

Slovački premijer: Kod nas nema mesta za islam

Reuters
Premijer Slovačke Robert Fico

"Volim jasne reči. Islamu nema mesta u Slovačkoj. Mi nismo 'multikulti'. Mi kažemo 'Ne!' i nećemo promeniti naše gledište", poručuje Fico, navodi "Dojče vele".

Pred Sudom EU počeo je proces o temi koja opterećuje Uniju već duže vreme - raspoređivanju izbeglica po zemljama članicama, čemu se protive Slovačka i Mađarska.

Kad je 2015. godine u Savetu EU doneta odluka o raspoređivanju po članicama Unije oko 120.000 izbeglica koje se nalaze u izbegličkim kampovima u Grčkoj, Fico bio je primetno ljut:

- To je naredba koju ne možemo da prihvatimo. Ja ostajem pri svom obećanju: sve dok sam premijer nijedna "kvotna izbeglica" neće doći u Slovačku.

Na Slovačku je prema toj odluci "otpalo" samo 805 izbeglica koje bi trebalo da primi. Osim Slovačke, protiv raspoređivanja bile su Mađarska, Češka i Rumunija. Ficov kabinet početkom decembra 2015. godine doneo je odluku da Slovačka podnese tužbu zbog kvota pred Sudom EU.

- Mi smo Vlada Slovačke, vlada suverene države. Imamo pravo da podnesemo takvu tužbu - obrazložio je on, a tužbi se priključila i Mađarska.

Slovačka ima pet miliona stanovnika, a manje od tri odsto su stranci koji žive u toj zemlji. Nekoliko hiljada njih su muslimani. U Slovačkoj su, u jednom, svi složni: useljavanje, barem kada je o muslimanima reč, nije poželjno.

A ako izbeglica nekako dospije u Slovačku (16 ih je navodno bilo ove godine), najpre dolazi u jednu vrstu "logora za zatvorenike", navodi "Dojče vele". Presuda u ovom sporu očekuje se najranije u oktobru ove ili najkasnije u martu naredne godine.

2024 © - Vesti online