Utorak 16.05.2017.
17:54
Vestionline

Sto godina od smrti velikog vojvode

commons.wikimedia.org
Vojvoda Putnik u Kumanovu 1912. godine

Državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod groba vojvode Putnika u Centralnoj aleji Novog groblja organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Putnik je  rođen 24. januara 1847. godine u Kragujevcu, a vojničko zvanje je stekao na Artiljerijskoj školi u Beogradu. Posle mnogih prekomandi i napredovanja u službi, 1903. postavljen je za načelnika Glavnog đeneralštaba.

Tvorac je moderne srpske vojske - u okviru školovanja i obuke oficira uveo je rešavanje taktičkih zadataka, vojsku je osavremenio novim naoružanjem i na ključna mesta postavio talentovane oficire.

Zajedno sa Živojinom Mišićem pripremio je sve ratne planove za balkanske i Prvi svetski rat. Bavio se teorijom ratovanja i autor je nekoliko dela: "Služba đeneralštaba" I i II, "Služba i mirno doba" i "Služba u ratno doba".

Od 1912. do 1916. nalazio se na položaju načelnika Vrhovne komande a posle Kumanovske bitke 1912. godine postao je prvi srpski visoki oficir s počasnim činom vojvode. Sa grčkog ostrva Krf 1916. otišao je na lečenje u Nicu, u Francuskoj, gde je i preminuo 17. maja 1917. godine.

Putnik bio je jedan od naznačajnijih vojnih zapovednika i stratega u nacionalnoj novovekovnoj istoriji. Njegove posmrtni ostaci su iz Nice preneti u posebnu grobnicu koja se nalazi u okviru kompleksa beogradskog Novog groblja.

2024 © - Vesti online