Utorak 16.05.2017.
18:01
Z. Marjanović - Vesti

Mrtve zaboravili, a žive ne poštujemo

Z. Marjanović
Da nam se prizna borba: Nenad Stanić

Prema njegovim rečima, Srbija je jedina zemlja koja nema svoj Dan veterana poput država u Evropi, ili Americi, Rusiji, Hrvatskoj, čime država pokazuje da mrtve branioce Srbije svesno zaboravlja, a da žive veterane ne poštuje.

- Veterani su još pre dve godine, kada je podnet predlog da se izglasa Borački zakon, tražili da se ozakoni Dan veterana, da to bude Vidovdan, i to kao državni praznik. Tog dana okupljali bi se ratni veterani, porodice izginulih ratnika i svi drugi koji osećaju kao i veterani, da se na dostojanstven način i bez ikakve politike prisete poginulih i ukažu poštovanje živim ratnicima. Međutim, taj zakon još uvek nije izglasan.

Malo i spomenika

Kao još jedan pokazatelj nepoštovanja države prema nastradalima u poslednjem ratu Stanić navodi i spomenike podignute njima u čast.
- Spomenici poginulim ratnicima podignuti su u samo deset odsto gradova, a u nekim od gradova bolje i da nisu podignuti jer na njima nema nikakvih državnih obeležja. Veterani ne očekuju da se poginulima podižu mauzoleji, ali mora da se poštuje njihova žrtva jer su živote dali na poziv države - ističe za "Vesti" Nenad Stanić.

Dan veterana se nezvanično obeležava na Vidovdan.

- Na taj dan SPC daje pomen poginulim ratnicima od Kosovskog boja do danas i to će biti i naš dan i u tome ćemo beskompromisno istrajati. Kao da nas se država Srbija stidi i kao da smo i državi i političarima veliki balast, i finansijski i u političkom smislu, a zaboravljaju da nije bilo nas da ne bi bilo ni Srbije ni njih - ističe Nenad Stanić.

2024 © - Vesti online