Utorak 16.05.2017.
13:23
Vestionline, Tanjug

Vučić u Kini: Šta je zamolio Li Kećijanga?

Tanjug
Premijeri Srbije i Kine: Aleksandar Vučić i Li Kećijang

- Cenimo što tako ozbiljno posmatrate odnos sa Kinom. Srbija i Kina su prijatelji koji se oslanjaju i veruju jedni drugima. Mnoge druge zemlje primećuju da Srbija i Kina imaju specijalne veze i žele da dostignu taj nivo u svojim odnosima - istakao je premijer Li.

- Inicijativa "Jedan pojas, jedan put" danas je u savremenom svetu najznačajnije mesto za rešavanje ne samo problema putne, železničke i aerodromske infrastrukture, već put kojim se rešava odnos mira i budućnosti, gde drugačiji narodi, druge religije, mogu da se razumeju i da žive zajedno - rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija sa velikom radošću prihvatila učešće u tom projektu, ukazao da smo do sada mnogo uradili i da smo veoma zahvalni za sve što je premijer Kine učinio po pitanju Železare Smederevo.

Naglasio je i da su gotovo svi projekti, koje je Srbija potpisala u poslednjih godinu dana, projekti potpisani sa kineskim kompanijama.

Vučić je pozvao Kećianga da u decembru, tokom boravka u Mađarskoj na sastanku zemalja centralne i istočne Evrope "16+1", dođe na granicu Srbije i Mađarske i da sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom otvori radove na jednoj od ključnih putnih komunikacija - pruge Beograd - Budimpešta.

- U potpunosti smo uključeni u ovu inicijativu. Za velike deonice puteva ka Crnoj Gori potpisani su memorandumi, a uskoro će biti potpisani i ugovori. Srbija više nema finansijskih problema - poručio je Vučić i dodao da je Srbija čelični prijatelj Kine.

Kineski premijer je naglasio da je srpska strana veoma brzo napredovala u pripremnim radovima oko brze pruge od Beograda do Budimpešte i zahvalio Vučiću na pozivu da prisustvuje početku radova.

- Nadam se da će naša saradnja doneti i ekonomsku dobit narodima naših država. Nadam se da možemo da proširimo oblasti saradnje. Do sada smo imali uspeha u svemu što smo zajedno radili - rekao je on.

Kada je reč o direktnoj liniji, prema njegovim rečima, to je sada moguće, jer je naša saradnja jača, tržišta su razvijenija i razmena ljudi je veća, tako da bi taj let bio veoma koristan.

Li je naglasio da posle pobede premijera Vučića na predsedničkim izborima očekuje još intenzivniju saradnju dveju zemalja. Posetu Kini premijer Vučić završava susretom sa predsednikom Si Đinpingom.

2022 © - Vesti online