Utorak 16.05.2017.
14:10
blic.rs, Vestionline

Pao sa broda, pa 28 sati plutao okružen ajkulama

youtube.com/Media Village Productions
Bret Arčibald je čekao pomoć 28 dana

Nakon što su se ukrcali na turistički brod koji je trebalo da ih vozi duž obale Indonezije, počeo je da oseća probadajuću bol u stomaku koji je bio posedica trovanja hranom, uzrokovanog obrokom koji je pojeo ranije tog dana.

Izmučen i slab, naslonio se na ivicu broda kada je preko ograde pao u more oko 14 sati i 30 minuta.

Ubrzo je isplivao i shvatio šta se dogodilo - uplašeno vičući i dozivajući svoje prijatelje.

Ali oko njega nije bilo nikoga bar mu se tako ispočetka činilo.

Uspeo je da se sabere i lagano je plivao, čuvajući svoju energiju i čekajući spasioce.

Odjednom, postao je svestan činjenice kako verovatno nije sam, a tome je svedočilo i talasanje vode i tamne senke koje su se počele pojavljivati u dubini.

Indijski okean, inače najmanji okean na Zemlji, deo je sveta koji je najpoznatiji po brojnim vrstama ajkula koje tamo žive.

- Samo sam video ajkulu ispred sebe i pomislio "Bože kolika je". Izgledala mi je kao autobus. Shvatio sam da je to crnovrha grebenska ajkula, vrsta koja ne jede ljude. Pomislio sam kako mi je ona možda jedina šansa za preživljavanje, da se nekako uhvatim za nju da me odvuče do grebena. Otplivala je i meni su potonule sve nade - kaže Bret.

Kako je pala noć, Bret je samo lagano plutao i razmišljao o svojoj supruzi, oživljavajući njen lik u mislima kako bi se osnažio.

Odjednom je osetio ogromnu bol. Naišao je na otrovne meduze koje su ga ožarile po glavi i telu.

Ni sam ne zna kako je preživeo noć, a ujutro je iskusio novu krizu. Osim peraja morskih pasa i meduza koje bi povremeno ugledao, suočavao se s idejom da je to njegov kraj - kako će umreti i nikad ga neće pronaći.

U jednom trenutku je odlučio prepustiti se sudbini i potonuti. Ali nakon minuta provedenog pod vodom, instinkt je odradio svoje i počeo je mahnito da roni prema površini.

Njegovi prijatelji, koji nisu odmah uočili da je nestao s broda jer mu nije bilo dobro pa su pretpostavili da je otišao u toalet, shvatili su da ga nema tek oko 16 časova poslepodne.

Uspaničeni, zahtevali su od kapetana da pretraže sve, ali s vrlo malo uspeha.

Nakon više od 28 sati provedenih u opasnim vodama Indijskog okeana, Bret je samo čudom preživio.

Pronašao ga je australijski skiper 20 kilometara istočno od obale Sipora.

Imao je brojne opekotine, što od sunca, što od meduza te i bio je ozbiljno dehidriran, ali živ.

2024 © - Vesti online