Utorak 16.05.2017.
08:31
infromer.rs, Vestionline

Dočekan kao Tito: Premijer Aleksandar Vučić posetio železaru Hestil u Tangšangu!

Tanjug
Predsednika Srbije u Kini dočekali kako dolikuje

Vučić i delegacija Srbije vozom su doputovali u Tangšan, mesto udaljeno od Pekinga oko 180 kilometara, za nešto više od sat vremena, gde su ih na Železničkoj stanici u tom mestu dočekali zamenik guvernera provincije Hebei Vang Sjaodung i gradonačelnik Tangšana Ding Siufeng.

Premijeru Srbije priređen je svečani doček u Hastil - Tangstil železari gde je obišao to postrojenje, a zatim je u Nanhuu državnoj rezidenciji imao sastanak sa delegacijom Hebei provincije koju predvodi guverner Su Chin i Hestil grupe na čelu sa predsednikom te grupe Ju Jongom.

U njegovu čast guverner Su i predsednik Hestila Ju priredili su i svečani ručak.

Provincija Hebei ima više od 72 miliona, a grad Tangšanu oko 1.700.000 stanovnika.

Kineski Hestil od prošle godine preuzeo je Železaru Smederevo, a tada je najavljeno da će investirati najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika.

Hestil je u 2016. godini već uložio 120 miliona dolara u Železaru i očekuje u Smederevu proizvodnju od dva miliona tona u 2017.

Predsednik Hestila Ju Jong je krajem 2016. najavio da će grupacija Hestil u Železaru Smederevo investirati još 120 miliona dolara u 2017. u obnovu i nabavku opreme i tehnologije, kao i da će ove godine ostvariti profit od 20 miliona evra.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona, a prihodi Grupe u 2015. godini iznosili su 43,7 milijarde dolara.

Nakon sastanka u Hebei provinciji premijer i delegacija Srbije se takođe vozom vraćaju u Peking, a Vučić će posetu Kini, tokom koje je učestvovao na Forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju", završiti bilateralnim susretima sa premijerom Li Kećiangom a zatim i predsednikom Kine Si Ðinpingom.

2024 © - Vesti online