Utorak 16.05.2017.
08:00
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 16. maj

Arhiva
Pobedonosni gol Rajka Mitića protiv Engleza

Mitić srušio Engleze

Na današnji dan 1954. godine Rajko Mitić je, kako je godinama često isticao, postigao jedan od najdražih pogodaka u životu – onaj kojim je u 88. minutu savladao golmana Merika i reprezentaciji Jugoslavije doneo pobedu nad Engleskom od 1:0. Utakmica je odigrana pred 50.000 gledalaca na Stadionu JNA, koji su oduševljeno pozdravili rušenje mita o nepobedivosti igrača iz "kolevke fudbala".

Vujadin Boškov

16. maja 1931. u Begeču kod Novog Sada rođen je Vujadin Boškov, proslavljeni jugoslovenski reprezentativac i jedan od naših najuspešnijih trenera svih vremena. Kao najbolji fudbaler u istoriji Vojvodine igrao je 57 puta za državni tim, učestvovao na Svetskim prvenstvima u Švajcarskoj '54. i Švedskoj '58. i osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Helsinkiju '52. Kasnije je igrao u Sampdoriji i Jang Bojsima gde je i započeo trenersku karijeru. Bio je na čelu Vojvodine (trener je bio Branko Stanković) kad su „lale" osvojile prvu titulu, a kao trener najveće rezultate imao je sa „Sampom" s kojom je bio prvak Italije, osvajač Kupa kupova i finalista Kupa šampiona. Sa madridskim Realom je takođe igrao u finalu Kupa šampiona i bio prvak Španije, a dva puta je bio i selektor jugoslovenske reprezentacije. Vojvodina mu se odužila tako što Sportski centar u Veterniku nosi njegovo ime. Preminuo je 27. aprila 2014. godine, a njegovoj sahrani prisustvovali su mnogi fudbalski velikani iz Srbije i inostranstva.

 

Gabrijela Sabatini

Na današnji dan 1970. godine rođena je Gabrijela Sabatini, bivša argentinska teniserka, jedna od najboljih, ali i najatraktivnijih na svetu krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina. Osvojila je ukupno 27 turnira od kojih je svakako najvažniji „US Open" 1990. kad je u finalu bila bolja od Nemice Štefi Graf. Od iste igračice izgubila je dva „gren-slem" finala – „US Open" '88 i Vimbldon '91. Karijeru je završila 1996. godine.

2024 © - Vesti online