Utorak 16.05.2017.
00:23
N1

Trka za milijarde dolara iz Kine, i Srbija u njoj

Reuters
Premijer predlaže Srbiju kao sledeću destinaciju za samiz: Alrksandar Vučić i Si Đinping

Sporazumi, dogovori, bilateralni sastanci i zajednički skupovi... U pauzama i malo relaksacije i pokazivanja umešnosti i u nediplomatskim veštinama, pa je ruski predsednik Vladimir Putin tako zasvirao i klavir.
 

Kina je potpisala niz dokumenata o saradnji i sporazuma o saradnji sa mnogim zemljama i međunarodnim organizacijama u okviru inicijative Jedan pojas – Jedan put. Planovi saradnje i strateškog razvoja na makropolitičkom nivou obuhvataju i investicije, infrastrukturu, povezivanje, industriju i finansijsku saradnju, kulturne razmene i drugo. To su važni rezultati samita, sumirao je predsednik Kine Si Đinping rezultate samita.

Na putu svile i Srbija traži svoje mesto. Predsednik vlade predložio je da sledeći samit bude u Srbiji. Osim toga, okupljenima na Forumu Vučić je rekao da se nada da će krajem godine početi radovi na izgradnji pruge Beograd - Budimpešta. Premijer se nada i ponudama iz Kine za koncesiju nad beogradskim aerodromom. Razgovaraće, kaže, i o Ikarbusu, ali, pre svega o RTB Boru.

- Razgovarali smo o aerodromu i očekujemo dve kineske kompanije da se javei time podignu cenu i ugled jednom od najbrže rastućih aerodroma u Evropi. Dakle, imamo bezbroj konkretnih projekata, ne možete sve odjednom, a kao što vidite stalno potpisujemo nove i nove ugovore - rekao je Vučić.

Od kineskih investora mnogo se očekuje i kad je reč o putevima. Osim denica koje se sad rade koneski investotori, potpisani memorandumi najavljuju da bi mogli da dobiju i deonice Čačak–Požega i Požega–Boljari. Komercijalni ugovor, ipak, sačekaće bar do novembra. Koliko su i ostale najave izvesne?

- Ima mišljenja, i to su i sami Kinezi svesni toga, da su pre svega značajni politički rizici na tom putu. Na tom kopnenom delu puta su osetljive tačke kao što je Avganistan. Pruga može da zavisi i od toga šta će se u Makedoniji u budućnosti dešavati. Ako u Makedoniji dođe do dalje destabilizacije, svi planovi će ići na led, objašnjava ekonomista Boško Korkodelović.

Kako je najavljeno, sledeći Forum biće održan 2019. godine.

2024 © - Vesti online