Ponedeljak 15.05.2017.
19:04
Z. Mirković - Vesti

Ustaše veličale nacizam

twitter.com/gewitterland
Najveći skup neonacista u Evropi: Učesnici komemoracije u Baljburgu

Rajner Dionisio, portparol policije u pokrajini Koruška, rekao je da je skup protekao mirno, a da su tri prijave podnete zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma. Dioniso je potvrdio da je oko 100 autobusa iz Hrvatske i 50 iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Evrope dovezlo učesnike na ovaj skup. je Kazao je i da je ove godine bilo manje učesnika nego na prošloj komemoraciji.

Što se prijava tiče, jedna je podneta protiv jednog 68-godišnjeg Hrvata koji je, prema svedocima, pozdravljao hitlerovskim pozdravom. Prijava je podneta i protiv 55-godišnjeg Hrvata kojeg je prijavio pripadnik obezbeđenja zbog nacističkog pozdrava. Protiv jednog Hrvata podneta je prijava zato što je na rukama imao istetovirane kukaste krstove.

U Austriji zakon o zabrani veličanja Trećeg rajha zabranjuje nacističke simbole, u koje spadaju kukasti krst, nacistički pozdrav, kao i drugi simboli koje koriste neonacisti. Međutim, taj zakon ne zabranjuje ustaške simbole zbog čega do sada nisu podnošene prijave protiv učesnika koji su nosili ustaška obeležja.

Srpska zajednica u Austriji i antifašističke organizacije ove zemlje tražile su od austrijskih vlasti da u zakon unesu i zabranu korišćenja ustaškim simbola.

O Adolfu sve najbolje

Portal Index.hr je povodom obeležavanja godišnjice Blajburga doneo priči o "jednom ustaši". U želji da "svoju priču ispriča svetu", novinaru Indeksa prišao je "ostareli ustaša koji se požalio da današnji svet loše tretira Adolfa Hitlera".
"Izražavam nezadovoljstvo, to nije ta država koju smo želeli. Austrijska policija nas štiti, jedan naš policajac je hteo da mi skine kapu. Danas kad neko spomene Hitlera, svi gledaju sve crno, on je imao ideologiju, pričao sam sa ljudima iz SS divizije, kad mi je čovek rekao, pa jeste slepi, ono što je Hitler hteo da uradi, ovo danas svi rade. On je hteo da napravi red", rekao je "razočarani ustaša", koga je kasnije policija privela.

Uoči komemoracije, Dokumentacioni arhiv austrijskog otpora (DOeW) je istakao da se radi o "najvećem skupu neonacista u Evropi" i da je skandal što se, samo nekoliko dana pošto zvanična Austrija odaje počast žrtvama nacističkog režima, njegovi hrvatski kolaborateri i naslednici tog duha neometano okupljaju u Austriji. Jevrejska zajednica Beča apelovala je na koruške vlasti da zabrane ovaj skup.

Rimokatolička crkva u Koruškoj, koja je do sada uvek dala blagoslov komemoraciji, takođe se oglasila.

- Podržavamo komemoraciju žrtvama, ali ne sve oblike antisemitizma ili fašističke instrumentalizacije - navela je crkva.

Više organizacija apelovalo je na vlasti pokrajine Koruška da zabrane komemoraciju u Blajburgu.


Molitva za Stepinca
Svečanim obredom u zagrebačkog katedrali proglašeno je jedanaest novih vitezova hrvatske Magistralne delegacije Viteškog reda, saopštila je Zagrebačka nadbiskupija.
Posle obreda, kardinali O'Brajen i Bozanić, zajedno s jedanaestoricom vitezova, među kojima je i potpredsednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Rajner, posetili su grob Alojzija Stepinca i pomolili se za njegovo proglašenje svecem, prenela je Zagrebačka nadbiskupija.

2023 © - Vesti online