Nedelja 14.05.2017.
14:11
Tanjug, Vestionline

Taktika Kine: Zbog Amerike - Severna Koreja neprimetna

Reuters
Put svile u Kini

Stoga je Severna Koreja bila gotovo neprimetna na samitu.

Delegaciju Severne Koreje za inicijativu Kaiš i put, kako se naziva, predvodi ministar spoljnih ekonomskih odnosa Kim Jong Dže, javlja državna novinska agencija Severne Koreje, KCNA, koja do sada nije izdala nikakve detalje o tome sa kim se sastao ili šta je rekao.

Na snimku ceremonije otvaranja vidi se kineski predsednik Si Đinping koji drži govor i kako Kim stiže zajedno sa savetnikom Bele kuće, Metom Potingerom, koji predstavlja SAD na razgovorima. Nije jasno da li su njih dvojica razmenjivali reči, prenosi Reuters. 

Za sada nije ni jasno na kojoj sednici samita su se pojavili predstavnici Severne Koreje, jer Kina nije izdala nikakve detalje o prisutnima. 

Održano je šest popodnevnih sednica, koje su se fokusirale na razne teme, od koordinacije politikom, preko finansijske integracije, do razmena između tink tenkova. 

Jedan diplomatski izvor navodi da je delegacija Severne Koreje verovatno bila na sednici o trgovini, na kojoj je bio i kineski ministar ekonomije, dok je drugi izvor rekao da su možda bili na sednici Ujedinjenih nacija o politici, kojoj je prisustvovao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš. 

- Lično, pitam se da li to što su pozvani (Severna Koreja) na sastanak, čija tema je mir i prosperitet, šalje pravu poruku u senci skorašnjih događaja - rekao je za Rojters na marginama samita ambasador Evropske unije u Kini, Hans Ditmar Švejsgut.

2019 © - Vesti online