Ponedeljak 15.05.2017.
05:30
nezavisne.com, Vestionline

Muči vas visok krvni pritisak? Ovo su namirnice za vas!

pixabay.com
Čuvajte svoje srce...

Ovih sedam namirnica bogate su upravom tim nutrijentima.

1. Beli pasulj

U pasulju se nalazi značajna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koja blagonaklono deluju na snižavanje krvnog pritiska. Pasulj možete da jedete u obliku variva, da od njega pravite čorbe, da ga dodajete salatama, ili pripremite kao pire.

2. Obični jogurt

Ovaj mlečni proizvod je odličan izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno deluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih sosova za salatu i jela od mesa.

3. Kivi

Osim što obiluje vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svežeg u sklopu voćnih salata.

4. Breskve

Breskve su mnogima omiljeno letnje osveženje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete sveže.

5. Banane

S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 odsto dnevnih potreba za kalijumom. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate je bacati. Zamrznite je i od nje napravite ledeni desert.

6. Kelj

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti kao salatu ili lešo.

7. Brokoli

Sto grama kuvanog brokolija na pari zadovoljiće 6 odsto dnevnih potreba za kalcijumom, 8 odsto za magnezijumom i 14 odsto za kalijumom. Ovo povrće obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće stavljati na jelovnik.

2024 © - Vesti online