Nedelja 14.05.2017.
12:08
slobodnaevropa.org, Vestionline

Ako hoćeš posao - javi se Vučiću i Izetbegoviću

A. Čukić
Ništa bez njih dvojice: Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić

Dobrašinović, koordinator Koalicije za nadzor javnih finansija u Srbiji koja okuplja 12 nevladinih organizacija navodi da je u Srbiji veliki problem i to što se na čelo javnih preduzeća postavljaju provereni partijski kadrovi koji su uglavnom nestručni i nekompetentni.

- Partijskog zapošljavanja ima i u privatnim firmama. Reč je o firmama iz inostranstva kojima vlada daje subvencije da bi ovde otvorile svoje pogone. Prave se razni aranžmani sa menadžmentima tih firmi koji uključuju i zapošljavanje članova vladajuće stranke - dodaje on i objašnjava kako to funkcioniše u praksi:

- Napravi se aranžman, strana firma dobije pet do deset hiljada evra po zaposlenom, a pošto je uglavnom reč o fizičkim poslovima za koje ljude nije teško obučiti, njima je svejedno koga će zaposliti. Oni pristaju na uslov da zaposle one koje im pošalje lokalna vlast, pa tako vladajuća stranka dobija nove glasače - naglašava Dobrašinović.

Emir Suljagić, predsednik Političkog saveta Građanskog saveza BiH, kaže da u Republici Srpskoj sve državne službe i javna preduzeća kontroliše Savez nezavisnih socijaldemokrata i u njima zapošljava svoje članove, a da su u Federaciji BiH Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica podelile javna preduzeća, pa svako u njima zapošljava svoje ljude.

- Jedna od prvih stvari koje su HDZ i SDA uradili kada su formirali koalicionu vladu bila je da po takozvanim nacionalnim i stranačkim kvotama podele upravljačke strukture u Elektroprivredi, Telekomu, pošti i tako dalje. Možete misliti kakvi ljudi dolaze na čelo tih preduzeća - kaže on.

Dobrašinović ističe da je u Srbiji izvršena podela partijskog plena ne samo u javnim preduzećima nego i u ministarstvima i organima uprave, a da je SNS deo tog plena prepustila koalicionim partnerima.

- Svi pokušaji da se ograniči partijsko zapošljavanje u državnim službama i javnim preduzećima bili su pre svega bili deklarativni. Vlast je želela da stvori utisak da radi na smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru koji finansijski teško opterećuje državu. Međutim, to se nije desilo. Ali pored ekonomskog tu postoji i problem moralne prirode. Partijsko zapošljavanje nanosi ogromnu moralnu štetu. Gradi se naopaka infrastruktura nestručnih i neposobnih koja teško pogađa društvo. Deca dobijaju poruku da je u redu da se laže, krade i pljačka. Našoj deci ostavljamo jako toksično nasleđe - zaključuje Dragan Dobrašinović.

2024 © - Vesti online